SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi tarafından yayımlanan SHURASTAT’ın on altıncı sayısında, devletler tarafından uygulamaya konulan ekonomik önlem ve kurtarma paketleri ele alındı.
Araştırmaya göre, COVID-19 kapsamında devletler tarafından uygulamaya konulan paketlerin küresel boyutu 9 trilyon dolara yaklaşıyor.
Bu kapsamda G-20 ülkelerinde enerji sektöründeki 430 milyar dolar desteğin yalnızca yüzde 35’i temiz enerjiye veriliyor.
COVID-19 paketlerinin önceliği krizin yol açtığı ekonomik zararların telafisi. Ancak çeşitli ülkelerde pandemi sonrası düşük karbonlu ve yeşil büyümenin desteklenmesi önlemler arasında bulunuyor.
Yeşil toparlanmaya 260 milyar dolar ayrılıyor
COVID-19 paketleri içinde “yeşil toparlanma” desteklerinin tutarı 260 milyar dolar seviyesinde.
En büyük paya sahip olan genel destekler sanayinin karbonsuzlaşması, kaynak verimliliği, yeşil altyapı, teknoloji geliştirme ve sürdürülebilirlik alanlarını kapsıyor.
Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji için sağlanan doğrudan desteklerin payı yüzde 17. Yeşil istihdam desteklerinin payı ise yüzde 12.
İstihdam destekleri ağırlıkla Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakatı kapsamındaki desteklerden oluşuyor. Kalıcı iyileşme için ekonomik destek paketlerinin düşük karbonlu gelişmeye daha fazla ağırlık vermesi ve yeşil mutabakatın AB dışında da yaygınlık kazanması önem taşıyor.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından önerilen Yeşil Toparlanma Programı Harcamalarının Dağılımı (“Green Recovery Programme”) kapsamında ise yeşil toparlanma için önümüzdeki üç yılda 1 trilyon dolar yatırım ihtiyacı belirlendi.