Independent’in haberine göre, keşfi yapan Avustralyalı araştırmacılara göre, perovskit güneş endüstrisinde daha ucuz ve daha verimli fotovoltaik panellerin üretilmesinin yolunu açıyor.
Perovskitin, güneş ışığını elektriğe dönüştürme konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğu belirtiliyor ve araştırmacılar, sadece birkaç yıl içinde güneş ışığından elde edilen enerjinin verimliliğini yüzde 3’ten yüzde 20’nin üzerine çıkarmayı başardı.
Utah Üniversitesi’nden Malzeme Bilimi Profesörü Z. Valy Vardeny, 2017’de perovskit hakkında “İnanılmaz, mucize bir malzeme.” açıklamasında bulunmuştu.
O zamanlar, bu malzemenin ticari güneş pillerinde kullanılabilmesi için en az 10 yıla ihtiyaç olduğu düşünülüyordu. Ancak yaşanan son gelişme ile bu teknolojinin beklenenden daha erken kullanılabileceği görüldü.
Sidney Üniversitesi araştırmacılar yardımıyla bilim insanları, güneş ışığına maruz kaldığında malzemede yaşanan kararsızlık sorununu çözmek için bir model kullandı.
Beklenmedik çözüm, ışığı yüksek yoğunluklu bir ışına odaklayarak düşük yoğunluklarda ışığın neden olduğu kesintiyi ortadan kaldırmaktı.
Sydney Üniversitesi’nden Dr. Stefano Bernardi, “Normal güneşli bir günde, yoğunluk o kadar düşük ki bu deformasyonlar hala lokalize oluyor. Ancak, örneğin bir güneş yoğunlaştırıcı kullanarak uyarımı belirli bir eşiğin üzerine çıkarmanın bir yolunu bulursanız, o zaman ayrışma ortadan kalkıyor.
Malzemenin gerçekten kullanılmak istenmesi durumunda güneş pillerinde kullanabileceğinizi gösterdik. Tek yapmanız gereken, üzerine daha fazla ışık odaklamaktır.” açıklamasında bulundu.
Araştırma ayrıca, perovskitlerin bir cihazın potansiyel kapasitesini önemli ölçüde artırmanın bir yolunu sunarak, veri depolama için önemli etkilere sahip olabileceğini gösterdi.
Araştırma sonuçlarını detaylandıran çalışma ise geçtiğimiz Pazartesi günü Nature Materials dergisinde yayınlandı.