Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Japonya, karbon emisyonlarını 2050 yılına kadar net sıfıra indireceğini duyurdu.
Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefi için Japonya’nın kömür politikasını “temelden değiştireceğine” söz verdi.
Güneş enerjisi ve çeşitli endüstriyel uygulamalar için emisyonları yakalayan “karbon geri dönüşümünü” destekleyen adımlar atmayı planlayan Suga, parlamentoya yaptığı ilk politika konuşmasında, “Karbondan arındırılmış bir toplum gerçekleştirmeyi hedefleyeceğimizi beyan ederim.” dedi.
İklim değişikliği ile mücadelenin ekonomik büyüme üzerinde bir engel olmadığına dikkat çeken Suga’nın açıklaması, Çin’in geçen ay açıkladığı 2060 karbon nötrlük taahhüdünün ardından geldi.
Dünyanın en büyük beşinci emisyon yayıcısı olan Japonya, elektrik üretiminin neredeyse üçte birini sağlayan 48 GW’lık bir kömür enerjisi kapasitesine sahip.
Global Energy Monitor verilerine göre ülkede, 2011’de yaşanan Fukushima nükleer felaketinin ardından kömür kullanımı arttı.
Ülkenin mevcut enerji planına göre, kömür, petrol ve doğalgaz 2030’daki enerji karışımının yüzde 56’sını oluşturuyor. Yenilenebilir enerjilerin ise elektrik üretiminin yalnızca yüzde 22-24’ünü sağlaması bekleniyor.
Ancak Suga, hükümetinin ülkenin kömüre olan bağımlılığını ele alacağını ve kömür yakıtlı elektrik üretimi konusunda uzun süredir devam eden politikaları kökten değiştireceğini söyledi.
NewClimate Enstitüsü İklim Politikası Araştırmacısı Takeshi Kuramochi, Climate Home News‘e verdiği demeçte, “Japonya kömürü her zaman önemli bir ihracat ürünü, yurt içinde ise enerji güvenliği için önemli bir kaynak olarak gördü.” dedi.
Çok sayıda iklim kampanyacısı grup da, Hükümetten 2030 için emisyon azaltma ve yenilenebilir enerji hedefleri konusunda netlik ve bu tarihe kadar kömürü aşamalı olarak ortadan kaldırma taahhüdü istedi.
Japonya Yenilenebilir Enerji Enstitüsü’ne (REI) göre, Japonya’nın net sıfır hedefi, 2030 yılına kadar kömürün tamamen kullanımdan kaldırılmasını, yenilenebilir enerji hedefini yüzde 45’e çıkarmayı ve 2030 için emisyon azaltma hedefini 2010 seviyelerine kıyasla yüzde 45’e yükseltmeyi gerektiriyor.
REI’nin Yöneticisi Teruyuki Ohno, “2030 için emisyon azaltma hedefini önemli ölçüde güçlendirmek ve ‘yüksek verimlilik’ olarak adlandırılan santraller de dâhil olmak üzere kömürle çalışan elektrik üretimini tamamen sonlandırmak gerekiyor.” açıklamasında bulundu.
Japonya’nın iklim stratejisi, karbon yakalama ve depolama (CCS) ve “temiz kömür” olarak adlandırılan yüksek verimli kömür enerjisi üretimi gibi teknolojik yeniliklere odaklandı.
Ekonomi, Ticaret ve Endüstri Bakanı Hiroshi Kajiyama, Haziran ayında yaptığı açıklamada, Japonya’nın 2030 yılına kadar eski ve verimsiz kömür santrallerinin yüzde 90’ını kullanımdan kaldıracağını ve daha temiz, yüksek verimli kömüre odaklanacağını söyledi.
İklim kampanyacıları ise her iki teknolojinin de net sıfır emisyona ulaşmak için yetersiz çözümler olduğunu söylüyor.
“Temiz kömür” olarak adlandırılan kömürün emisyonlarda yalnızca yüzde 10’luk bir azalma sağlayabileceğine dikkat çeken Kiko Uluslararası Direktörü Kimiko Hirata, “Bu yaklaşımı gözden geçirmenin ve yenilenebilir enerjilere yatırım yapmanın zamanı geldi. 2030’dan önce emisyonlarda büyük düşüş beklememiz için bunların tam olarak desteklenmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.