Çin Maliye Bakanlığı, güneş enerjisi projelerine tahsis edilen büyük artış sayesinde ülkenin 2021 yılı yenilenebilir enerji sübvansiyonlarını 2020’ye göre yüzde 4,9 artışla 905,7 milyon dolar olarak belirlediğini açıkladı.
Bakanlığın Merkezi Bütçe ve Kesin Hesaplar Kamu Platformu’ndan yapılan açıklamaya göre, sübvansiyon rüzgâr santralleri, biyokütle ve güneş enerjisi projelerini kapsayacak.
Dünyanın en büyük enerji tüketicisi olan Çin, 2030 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını en üst düzeye çıkarmayı ve 2060’tan önce karbon nötr olmayı hedefliyor.
Çin, büyük elektrik üreticilerinin kömürle çalışan kamu hizmetleriyle rekabet etmeleri için geçtiğimiz yıl yenilenebilir kaynak sübvansiyonlarını yaklaşık yüzde 30 oranında azaltmıştı.
Bununla birlikte, yeni kapasitede meydana gelen artış ve yenilenebilir enerji bileşenlerinin üretim maliyetlerindeki keskin düşüş sübvansiyonların biriktirilmesini sağlandı.
Rüzgâr santralleri ve biyokütle üreticileri, 2021 genel sübvansiyonlarının sırasıyla yıllık yüzde 24,3 ve yüzde 18,5’lik düşüşle 2,31 milyar yuan ve 59,78 milyon yuana düştüğünü gördü.
Ancak güneş enerjisi projeleri için toplam sübvansiyonlar, bu yıla göre yüzde 56,8 artışla 3,38 milyar yuan olarak belirlendi.
Reuters’da yer alan haberde, Çin Yenilenebilir Enerji Endüstrileri Derneği Politika Araştırma Direktörü Peng Peng, gelecek yıl sübvansiyon alacak olan güneş enerjisi projelerinin hepsinin önceden onaylandığını söyledi.
Koronavirüs salgını nedeniyle Çin’in elektrik talebinin fazla artmadığını dile getiren Peng, bu nedenle yıllık yenilenebilir sübvansiyonun 2020 seviyesine benzerlik gösterdiğini belirtti.