Alman Rüzgâr Enerjisi Derneği (BWE) ve Kuzey Ren Vestfalya Yenilenebilir Enerjiler Birliği (LEE NRW), teknolojik ilerlemeler ve daha güçlü türbinler ile Almanya’daki rüzgâr enerjisi üretiminin 2030 yılına kadar ikiye katlanabileceğini söyledi.
Deutsche Wind Guard tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, teknolojik ilerlemeler sayesinde rüzgâr türbinlerinden daha fazla verim almak ve kapasite artışı sağlamak mümkün.
Çalışmaya göre, şimdiye kadar rüzgâr enerjisi üretimi için belirlenmiş alanlarda inşa edilen türbinlerin üretimi, 2030 yılına kadar yüzde 100 artırılarak önümüzdeki 10 yıl içinde 200 TWh’lik enerji elde edilebilir. Hatta türbin yapımı için yeni alanlar açılarak bu değer 500 TWh’e ulaşabilir.
Clean Energy Wire’ın aktardığına göre, Almanya’nın mevcut elektrik talebi yılda 530 TWh, ancak gelecekte bu talep oldukça artacak.
Modern rüzgâr türbinlerinin 2000 yılında üretilenlerden 10 kat daha fazla elektrik ürettiği bilgisini veren LEE NRW Başkanı Christian Mildenberger, teknolojinin son 20 yılda büyük ilerlemeler kaydettiğini söyledi.
Çalışmaya göre, hâlihazırdaki türbinlerin yenileri ile değiştirilmesi ile 2030 yılına kadar Almanya’nın enerji talebinin yüzde 40’ının karasal rüzgâr enerjisinden elde edilmesi mümkün.
Almanya’daki karasal rüzgâr türbinlerinin iki katına çıkması halinde, elektrik üretiminin 500 TWh seviyesine çıkacağını belirten çalışmanın yazarlarına göre, buna denizlerde bulunan rüzgâr türbinlerinin de eklenmesiyle, matematiksel olarak Almanya’nın elektrik tüketiminin tamamı rüzgâr enerjisinden karşılanabilir.
BWE Genel Müdürü Wolfram Axthelm’ göre de, rüzgar enerjisi emisyon salımının azaltılması ve karbon nötr bir gelecek için oldukça önemli ve tüm eyaletlerde bu santraller için alan tahsis edilmesi gerekiyor.