Avrupa Komisyonu, Aralık 2019 tarihinde 2050 yılına kadar iklim nötr olma hedefi belirlediği iddialı bir teklif sundu.
Teklifte, 2030 ve 2050 yılları için emisyon azaltma hedeflerine yer verilirken, her bir sektörün ve üye devletlerin istenen hedefe ne kadar katkıda bulunması gerektiği veya bu hedefe ulaşmanın maliyeti ise açıklanmadı.
McKinsey, emisyon hedeflerine ulaşmanın en uygun maliyetli yollarını bulmaya çalıştığı bir rapor yayımladı ve bu rapor ile politika yapıcılara ve iş liderlerine katkı sunmayı hedeflediğini belirtti.
“En düşük maliyetli yolu açıklayan rapor”
Maliyetleri ve ekonomik etkileri kapsayan sayısız yol olduğunu belirten uzmanlara göre bu rapor, belirlenen birçok rapor arasında en düşük maliyetli yolu açıklıyor.
Avrupa Birliği (AB) emisyonlarının 1990 seviyelerine kıyasla, 2030’a kadar yüzde 55 azaltılması ve 2050’de net sıfıra ulaşılmasının teknik fizibilitesini gösteren rapor aynı zamanda; Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın büyümesi, yaşam maliyetlerinin azaltılması ve istihdamın artırılması gibi geniş ekonomik faydalar sağlanabileceğini de gösteriyor.
McKinsey’e göre, bu faydaları elde etmek için, AB’nin önünde uzun bir yol var. 2017’de AB-27 ülkeleri, 3,9 Gt CO2 saldı. Bu değer, küresel sera gazı (GHG) emisyonlarının yalnızca yüzde 7’sini oluştursa da, AB’nin iklim nötrlüğe ulaşması, diğer ülkeleri daha cesur adımlar atmaya teşvik edebilir.
Rapora göre, AB’de emisyon salımının büyük kısmını beş sektör oluşturuyor ve emisyonların sektörlere göre dağılım oranı şu şekilde:
- Yüzde 28 ulaşım
- Yüzde 26 sanayi
- Yüzde 23 elektrik
- Yüzde 13 binalar
- Yüzde 13 tarım
Bu sektörlerde ortaya çıkan emisyonların yüzde 80’ini ise fosil yakıtlardan kaynaklanıyor.
“Dekarbonizasyonun hızı, gelişmiş teknolojinin mevcudiyetine ve tedarik zincirlerini ölçeklendirme becerisine bağlı”
Rapora göre, net sıfır emisyona ulaşmak için sektörler arasında sürekli bir çaba gerekli olsa da bazı hedeflere daha hızlı ulaşmak mümkün.
McKinsey’in yol haritasına göre, emisyon azaltma hedeflerine aşağıdaki sırayla ulaşılacak:
Enerji
Rüzgâr ve güneş enerjisi üretim teknolojileri halihazırda geniş bir ölçeğe sahip olduğu için karbondan arındırılan en hızlı sektör enerji olacak ve 2040’ların ortalarında net sıfır emisyon hedefine ulaşılacak.
Diğer sektörler elektrik ve yeşil hidrojene geçtikçe, enerji talebi ikiye katlanacak ve yenilenebilir enerji üretimi ile depolama kapasitesinin hızla ölçeklendirilmesi gerekecek.
Ulaşım
Bu sektörün 2045 yılına kadar iklim nötr hedefine yaklaşacağı belirtilen rapora göre, elektrikli araçlar günümüzde benimsenme aşamasında olsa da batarya üretimi ve tedarik zincirlerinin geliştirilmesi için 10 yıllık bir süreye ihtiyaç var.
Binalar
Bina sektörünün karbondan arındırılması için gereken teknolojinin çoğu günümüzde mevcut durumda. Bununla birlikte, AB’deki binaların büyük bir kısmını yenilemek ise büyük bir girişim.
Yenilenebilir ısıtma kaynakları kullanan konutların payı bugün sadece yüzde 35 ve bu oranın yüzde 100’e çıkması gerekiyor. Binalardaki doğalgaz kullanımının da yüzde 50’den daha fazla azalması ile bina sektöründe 2040’ların sonunda net sıfıra ulaşılabilir.
Sanayi
Karbondan arındırılması gereken en pahalı sektör olan sanayi için hala bazı yeni teknolojilere ihtiyaç var. Sektörün 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşacağı belirtilen rapora göre, o zaman bile sektör, atık yönetimi ve ağır imalat gibi faaliyetlerden kaynaklı emisyon üretmeye devam edecek.
Tarım
Daha verimli tarım uygulamaları kullanmak, emisyonları azaltabilir. Ancak emisyonların azaltılmasının en zor olduğu sektörlerden biri olan tarımda, bu emisyonları yarısından fazlası gıda için hayvan yetiştirmekten geliyor.
Et tüketiminde veya teknolojik ilerlemelerde önemli değişiklikler olmadan emisyonların azaltılamayacağı ifade edilen rapora göre, sanayide olduğu gibi tarımda da emisyonları diğer sektörlerdeki negatif emisyonlarla dengelemek ve doğal karbon yutaklarını artırmak gerekecek.
Hangi acil planlar gerekli?
McKinsey raporuna göre, 2050 yılına kadar net sıfır hedefine ulaşmak için şu adımların atılması gerekiyor:
- Kısa vadeli emisyonları azaltmak için maliyet açısından rekabetçi teknolojileri ve iş modellerinin hızla ölçeklendirilmesi,
- Uzun vadede, sıfır emisyon teknolojilerinin ölçeğinin artırılması (Bunlar arasında; güneş ve rüzgâr enerjisi, elektrik araçlar ve şarj altyapısı, daha iyi bina yalıtımı ve bölgesel ısıtma sistemleri bulunuyor),
- Teknolojik altyapının oluşturulması için finansman mekanizmasının geliştirilmesi,
- Karbon ve hidrojen boru hatları gibi temel altyapılar için sermayeyi harekete geçirecek politik adımların atılması,
- Ar-Ge’ye yönelik kamu ve özel yatırımların artırılması,
- Ağaçlandırmanın artırılması,
- Ulaşım sektöründe şu anda yürürlükte olan otomotiv emisyon standartları gibi kanunların her sektör için hayata geçirilmesi.