Japonya, 2040 yılında açık deniz (offshore) rüzgâr enerjisi ile 45 GW’lık enerji üretmeyi hedefliyor.
Japan Times’ta yer alan habere göre, 2050 net sıfır emisyon hedefinin bir parçası olan bu adım, ülkenin dünyadaki en büyük üçüncü rüzgâr enerjisi üreticisi olacağı anlamına geliyor.
45 nükleer reaktörün elektrik üretimine karşılık gelen bu değerin, şu anda açık deniz rüzgâr santralleri aracılığıyla sadece 20 bin KW’lık enerji üreten Japonya için iddialı bir hedef olduğu belirtiliyor.
Uluslararası Enerji Ajansı tarafından sunulan bir projeksiyona göre, 2040 yılında Avrupa Birliği ve Çin rüzgâr enerjisinden sırasıyla 127 GW ve 107 GW enerji üretmeyi hedefliyor.
Hükümet tarafından alınan karara göre Japonya, açık deniz rüzgâr enerjisi kapasitesini 2030 yılına kadar 10 GW’a yükseltmeyi planlıyor. 2040 yılında ise bu değerin 30-45 GW’a kadar yükselmesi amaçlanıyor.
Japon Hükümeti, yeni operatörlerin pazara girişini kolaylaştırmak için rüzgâr santrallerinin kurulacağı deniz yataklarının jeolojisi üzerine yapılacak araştırmalar da dâhil olmak üzere, sektöre çeşitli alanlarda destek sağlayacak.
Açık deniz rüzgâr enerjisinden elektrik üretim maliyetinin 2030-2035 yıllarına kadar termik santrallerden enerji üretmekten daha ucuz hale gelmesi bekleniyor.
2018 mali yılında, kömür ve sıvılaştırılmış doğalgaz gibi fosil yakıtlar, Japonya’nın elektrik üretiminde yüzde 77’lik bir paya sahipti. Aynı dönemde yenilenebilir enerji yüzde 17, nükleer enerji ise yüzde 6’lık bir katkı sağladı.
2020 yılı Ekim ayında Başbakan Yoshihide Suga, 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefini açıkladı. O tarihten bu yana ilgili Bakanlıklar hedefe ulaşmak için enerji politikalarını gözden geçiriyor.