IHS Markit Enerji Danışmanlık Şirketi’ne göre, 2021 yılında yenilenebilir enerji alanında küresel sermaye yatırımlarının pandemi öncesi seviyelere dönmesi bekleniyor.
Önümüzdeki beş yılda, temiz enerjideki kapasite ilavelerinin çoğunun fotovoltaik (FV) güneş enerjisinden oluşacağını belirten IHS Markit’e göre,
“2020 yılında, koronavirüs nedeniyle yaşanan kilitlenmelerin sonucu olarak tedarik zincirinde, finansmanda ve projelerin tamamlanmasında sorunlar yaşandı.”
PV-Tech’in aktardığına göre, 2020 sonunda hidroelektrik dışındaki yenilenebilir enerji sermayesi yüzde 7 düşüşle 235 milyar dolar olacak.
Araştırma şirketi, yenilenebilir enerjiye yönelik küresel sermaye harcamalarının 2021’de 2019 seviyelerine paralel olarak yüzde 8,5 artarak 255 milyar ABD dolarına yükseleceğini tahmin ediyor.
Yıllık harcamaların 2025 yılına kadar 2021 seviyesinde kalması bekleniyor. Bu, 2015-2019’da kümülatif yatırım harcamasına göre yüzde 9’luk bir artış ile 2021-2025 arasında kümülatif 1,3 trilyon ABD doları harcanması anlamına geliyor.
IHS’nin Mali Hizmetler Başkan Yardımcısı Roger Diwan, “Sermaye yatırımının salgın öncesi seviyelere geri dönmesi, maliyetlerin düşmesiyle birleştiğinde, yeni yıla girerken bir ivme kazandırıyor.” dedi.
IHS, 2025 yılında hem kamu hizmeti ölçeğinde hem de dağıtılmış FV güneş için küresel referans sermaye maliyetinin 2017 seviyelerinin yüzde 40 altında olmasını bekliyor.
Yatırımların yüzde 54’ü teknoloji alanında olacak
2021 ile 2025 arasında teknolojinin, yenilenebilir enerji sektöründeki kümülatif yatırımın yaklaşık yüzde 54’ünü oluşturacağı tahmin ediliyor.
Ülkeler ve şirketlerin net sıfır emisyona ulaşmak için yenilenebilir enerji hedeflerini artırdığına dikkat çeken uzmanlara göre, Covid-19 sonrası yeşil girişimlere odaklanan çok sayıda ülke bulunuyor.
Bununla birlikte, SolarPower Europe tarafından bu hafta yayımlanan rakamlara göre 2020, Almanya ve Hollanda gibi ülkelerin performansına bağlı olarak 18,7 GW’lık kurulumlarla birlikte, Avrupa’da 2011’den bu yana güneş enerjisinde yaşanan en güçlü büyüme yılı olacak.
Güneş Enerjisi Endüstrileri Derneği ve Wood Mackenzie tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre de, ABD’de bu yıl yeni kamu hizmeti ölçekli güneş enerjisi projelerinde bir kısmında çok az yavaşlama görüldüğü, geri kalanında ise hiç yavaşlama yaşanmadığı kaydedildi.
Bu ortak rapora göre, koronavirüsle ilgili etkilere rağmen bu yıl ABD’de 19 GW’lık güneş enerjisi kurulu gücüne ulaşılacak.