İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve IEEE PES GTD İstanbul Konferans ve Fuar Etkinlik Başkanı Prof. Dr. Ömer Usta, dünya ve Türkiye’de yenilenebilir enerji alanında yaşanan gelişmeleri Temiz Enerji’ye değerlendirdi.
Küresel boyutta yenilenebilir enerji alanında önemli gelişmelerin yaşandığını belirten Usta, günümüzde küresel enerji talebinin yüzde 85’nin fosil kaynaklardan elde edildiğini ancak yeni adımlarla yenilenebilir enerji kaynaklarının payı artırılırken, kömür ve petrol başta olmak üzere fosil yakıtların kullanımının azaltılmasının hedeflendiğini söyledi.
Enerji talebinin karşılanmasında öncelikli olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının talepteki artışı karşılayacak seviyelere gelmesi gerektiğine dikkat çeken Usta’ya göre, bunun için başta teknoloji geliştirme olmak üzere yenilenebilir enerji ile ilgili tüm alanlarda yatırımların ve teşviklerin artması gerekiyor.
“İklim değişikliği ile mücadele için daha hızlı ilerleme kaydedilmeli”
Yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması ve düşük karbon ekonomisine geçişte tüm ülkelerin adım attığını söyleyen Prof. Dr. Ömer Usta’ya göre, “Aslında herkes treni doğru raya koydu ancak bu tren çok yavaş ilerliyor.”
Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de rüzgâr ve güneş enerjisi alanında önemli gelişmeler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Usta şunları ekledi:
“Türkiye’de hem teknoloji ve ürün geliştirme hem de tesis kurma anlamında önemli sayıda projeler var. Buradaki sorun teknoloji geliştirme alanına yapılan yatırımların yeterli olmaması ve geri dönüşlerinin de uzun vadede alınmasıdır. Bu durum, bu alanda teknoloji transferi yapmamıza ve dışa bağımlı olmamıza neden oluyor.”
Usta’ya göre, yenilenebilir enerji alanında yapılan yatırımların başlangıcı, petrol fiyatlarını hızlı yükseldiği, 1970’li yıllara dayanıyor. Bu tarihten günümüze kadar geçen süreçte, yeni bilgi üretme, teknoloji geliştirme, yeni ürün ürütme, tesis kurma ve elektrik üretme aşamalarında oldukça büyük ilerleme kaydedildi.
Ancak Paris Anlaşması’nda öne çıkan; emisyonların azaltılması, enerjiye ulaşımda adil bir sistem oluşturulması ve iklim hedeflerine ulaşılması için kısa vadeli dönüşlere ihtiyaç duyuluyor.
Teşviklerin devam etmesi neticesinde sektörün bir süre sonra bu teşviklere ihtiyacının kalmayacağını belirten Prof. Dr. Usta’ya göre, “Bir süre sonra sektör öyle bir güçlenecek ki teşvikleri kesilse bile yenilenebilir enerji sektörü kendi kendini çevirecek ve çok büyük iş imkânları sunacak.”
Bütçeye yük olan iki kalem; enerji ithalatı ve teknoloji geliştirme
Hem yeni tesislerin kurulması hem de teknoloji geliştirme alanında istihdam potansiyeline dikkat çeken Usta,
“İthal ettiğimiz teknolojilere çok büyük paralar veriyoruz. Bütçeye yük olan en önemli iki kalem enerji ithalatı ve teknoloji transferi olarak gösteriliyor. Şu anda ağırlıklı olarak dışarda üretilen teknoloji kullanıyoruz ancak teknoloji geliştirme ve bu alanda yeni ürün üretme konusunda ısrar etmemiz lazım.” dedi.
İstanbul’da enerji depolama, geleceğin şebekeleri, enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve dahası konuşulacak
Prof. Dr. Ömer Usta, 2021 yılı Eylül ayında İstanbul’da düzenlenecek 2021 IEEE PES GT&D Uluslararası Konferansı ve Fuarı’na Başkanlık yapacak.
Elli yıldan bu yana Amerika’da yapılan, 2019’da da Bangkok’ta düzenlenen etkinliği 2021 yılında İstanbul’da düzenleyebilmek için uzun süren bir çalışma gerçekleştirdiklerini ifade eden Usta şu bilgileri verdi:
“Uluslararası etkinliklerde katılımın yüksek olduğu İstanbul, sıkça tercih edilen bir şehir olması ve şehrin bulunduğu konum, tarihi ve kültürel değerleri de buna katkı sağlıyor.
Alanının en büyüğü olan bu etkinlikte enerji kaynaklarının geliştirilmesi, enerji ve çevre, enerji kaynaklarının ve yollarının güvenliği, enerji depolama, elektrik üretimi, elektrik iletimi ve dağıtımı, elektrikli araçlar, geleceğin elektrik şebekeleri ve bu alanlarda yapılan yatırımların finanse edilmesi gibi birçok konu dünyaca tanınmış uzman kişiler tarafından ele alınacak ve ileriye yönelik bir yol haritası oluşturulacak.”
Yaklaşık 300 uluslararası firmanın katılması beklenen etkinlikte, ziyaretçi sayısının 7 bin 500 olması ve bin kişinin konferansa kayıt yaptırması bekleniyor.