Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, yenilenebilir enerji pazarı koronavirüs salgınına rağmen gücünü korudu.
Kasım 2020’de yayımlanan IEA raporu, rüzgâr ve güneş kapasitesinin önümüzdeki beş yıl içinde küresel ölçekte ikiye katlanacağını gösterdi.
Bu iki yenilenebilir enerji kaynağına olan talebin 2023’e kadar doğalgaza, 2024’e kadar ise kömüre olan talebi aşması bekleniyor.
Ajansın Mayıs ayında yayımladığı rapora göre, yenilenebilir enerji alanında salgın nedeni ile aksamalar yaşansa da sektördeki gelişmeler devam etti.
Meteroloji Uzmanı Mario Picazo The Weather Network için kaleme aldığı yazısında, 2020 yılı Ocak ve Ekim aylarında yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımların 2019 yılının aynı dönemine göre artış gösterdiğini söyledi.
IEA, 2019’da daha iyimser bir senaryo ile yenilenebilir enerjilerin önümüzdeki beş yıl içinde kömürü geride bırakacağını açıklamıştı.
Bu yıl yayımlanan daha az iddialı senaryo göz önüne alındığında bile rüzgâr, güneş, hidroelektrik ve biyokütlenin önümüzdeki beş yıl içinde sektöre liderlik edeceği belirtiliyor.
Gerçekçi senaryolara göre, 2023 ile 2025 yılları arasında her yıl toplam 130 GW’lık güneş enerjisi kapasitesinin eklenmesi, daha iyimser senaryolara göre ise bu değerin 165 GW’a yükselmesi bekleniyor.
Rapor ayrıca, yeni temiz enerji altyapılarının bu beş yıllık dönemde dünyanın elektrik üretim kapasitesindeki artışın yüzde 95’ini oluşturacağına işaret ediyor.
Bu miktarın yaklaşık yüzde 60’lık kısmının güneşten gelmesi bekleniyor.
ABD ve Avrupa’da bu artışın daha hızlı gerçekleşmesi öngörülürken, Asya’da yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji talebindeki payının daha az olacağı tahmin ediliyor.
Picazo, 2021 yılında yenilenebilir enerji alanında büyük gelişmelerin yaşanabileceğini ancak bunun politika yapıcıların atacağı adımlara bağlı olduğunu vurguluyor.