2020’de yaşanan Covid-19 salgını dünya düzenini değiştirse de yenilenebilir enerji kaynaklarındaki büyüme devam etti.
Nomura Greentech Başkanı Jeff McDermott, Bloomberg Green’e yaptığı açıklamada, “2020, sürdürülebilirlik ve altyapıda çığır açan bir yıl oldu.” dedi.
Uzmanlara göre temiz enerji kaynaklarındaki bu büyüme, 2021’de de devam edecek.
2060 yılına kadar karbon nötr olma taahhüdünde bulunan Çin, dünyanın en büyük güneş ve rüzgar enerjisi pazarını kurmak için adımlar atmaya başladı.
Küresel yenilenebilir enerji pazarını şekillendiren son gelişmeler ve başlıca etkilere dair Bloomberg Green’in hazırladığı kılavuza göre, yenilenebilir enerjide yaşanan ve 2021’i şekillendirecek 10 önemli gelişme şu şekilde:
1.Amerika’nın güneş enerjisi aynı yıl içinde iyi ve kötü rekorlar kırdı
Wood Mackenzie ve Güneş Enerjisi Endüstrileri Derneği’ne göre, salgın nedeniyle yaşanan kapanma sonrası ABD’de konutlarda güneş enerjisi kurulumu yüzde 20 azaldı.
Ancak 2020’nin ilk dokuz ayında ABD’de güneş enerjisi tesisleri rekor seviyeye ulaştı ve Aralık ayı verilerine güneş enerjisinde toplamda 19 GW’lık kapasite artışı kaydedildi.
2.Çin’de kurulumlar ikiye katlandı
2020’nin ilk aylarında ülkede yaşanan kısıtlamalara rağmen, işletmeler hala güneş enerjisine ihtiyaç duyuyordu. Ülkenin ana güneş enerjisi sektörü grubu, Başkan Xi Jinping’in Eylül ayında ülkenin 2060 yılına kadar karbon emisyonlarını sıfırlayacağını açıklamasının ardından, önümüzdeki beş yıl içinde rekor düzeyde bir artış bekliyor.
3.ABD’de batarya patlaması
Wood Mackenzie ve ABD Enerji Depolama Birliği’ne göre, ABD’deki yeni batarya depolama kapasitesi 2020’nin üçüncü çeyreğinde ikinci çeyreğe göre iki kattan fazla arttı.
4.İspanya güneş enerjisinden elektrik üretimini artırdı
Red Electrica’nın verilerine göre, Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi potansiyeline sahip İspanya’da güneş enerjisi santrallerinden 2019’a kıyasla yüzde 60 daha fazla elektrk sağlandı ve 15.000 GWh’in üzerinde enerji üretildi.
İspanya, Avrupa Birliği (AB) lideri Almanya’nın kurulu güneş enerjisi kapasitesinin yaklaşık üçte birine sahip olsa da BloombergNEF’e göre ülke iki yıl içinde Almanların hızının yaklaşık iki katına çıkacak.
5.Avrupa’da yenilenebilir enerji payı arttı
Pandeminin doruk noktasında toplam enerji talebi düşerken, Avrupa’da yenilenebilir enerjinin şebeke içindeki payı arttı.
Ember’e göre, 2020’nin ilk yarısında AB’de elektriğin yaklaşık yüzde 40’ı fosil yakıtlardan, yüzde 34’ü yenilenebilir kaynaklardan elde edildi.
6.İngiltere en yeşil yılını yaşadı
İngiltere, Sanayi Devrimi’nden bu yana kömürü en az kullandığı bir dönem yaşadı ve 2020 ülkenin elektrik şebekesi açısından en yeşil yılı oldu.
Enerjisinin büyük bir kısmını rüzgârdan elde edecek olan ülke, 2025 yılına kadar fosil yakıtları aşamalı olarak kaldırmayı planlıyor.
Başbakan Boris Johnson ayrıca, 2030 yılına kadar içten yanmalı motorlu yeni araçların satışının yasaklanacağını söyledi ve emisyonları azaltmak için 1 milyar dolar ayırma sözü verdi.
7.Hindistan’da en ucuz seçenek güneş olacak
Hindistan’da kamu hizmetlerinin borç yükü altında olması nedeniyle büyük bir durgunluk yaşandı. Güneş enerjisi ve rüzgâr santrallerinin kurulumunda bir yavaşlama meydana geldi.
Ancak ülkede, yeni güneş enerjisi projeleri geliştirmek için verilen teklifler rekor kırmaya devam etti ve ekonominin canlanması durumunda güneş enerjisinin en ucuz seçenek olacağı gözler önüne serildi.
8.Avustralya’nın elektrik şebekesi zor durumda
Yüksek elektrik fiyatları ve bol güneş ışığı ülkede çatı tipi güneş enerjisine olan ilgiyi artırdı. Bu nedenle ülkede 2020’de üç eyalette elektrik şebekesinden elektrik talebinde rekor düşüşler yaşandı. Pahalı elektrik santrallerinin kapasitelerinin çok altında çalışması elektrik şirketlerine zarar verdi.
9.Güneş paneli üreticileri artan fiyatlarla karşı karşıya
2020’de, fotovoltaik hücreler için çok önemli bir malzeme olan polisilikon üreten iki Çin fabrikası kapandı ve iki aydan kısa bir süre içinde fiyatlar yüzde 75 arttı.
Güneş camı fiyatlarında da artış yaşanırken, Çin’deki cam üretim kapasitesi havayı kirleten cam fabrikalarına kısıtlama getirilmesiyle azaldı.
Artan maliyetler şimdiye kadar satışları etkilemedi, ancak güneş enerjisi tedarik zincirinde dalgalanmalar yaşandı ve modül fiyatları arttı.
Bu gelişme düşük fiyatlar teklif eden yatırımcılar için kötü bir haber olabilir.
10.Yeni bir iklim değişikliği riski
Orman yangını riskinden kaynaklanan elektrik kesintileri, ABD ev sahiplerinin çatı sistemlerine ve pillere olan ilgisini artırmaya katkıda bulunurken, Kuzey Kaliforniyalılar Eylül ayında acımasız bir gerçekle karşılaştı; büyük bir yangın ile ortaya çıkan duman güneşi kapattı ve böylece çatıdaki paneller güneşi göremedi.