Hollanda ve Çin arasında çok sayıda ideolojik farklılık bulunsa da iklim değişikliği ve enerji dönüşümü iki ülke arasında yakın ve tartışmasız bir iş birliği için fırsat sunuyor.
Bölgesinin yarısı deniz seviyesinin altında olan Hollanda’da hem hükümet hem de araştırmacılar, Çin’in 2060 yılına kadar karbon nötr olma taahhüdünü memnuniyetle karşıladı.
Clean Energy Wire’de yer alan habere göre, Hollanda’nın açık deniz rüzgâr enerjisi alanında öncü olması Çin açısından bir rekabet ortamı yaratsa da Çin, Hollanda’nın bu konudaki uzmanlığından yararlanmaya istekli.
Hollanda halkının zihninde ise Çin, yoğun bir hava kirliliği pusuyla örtülmüş şehir manzaralarını çağrıştırıyor.
Hükümetin Çevresel Değerlendirme Ajansı Araştırmacısı Detlef van Vuuren, “Benim bakış açıma göre Çin, şu anda yenilenebilir enerjide en büyük yatırımcı olması nedeniyle yenilikçi. Ancak, aynı zamanda bir kirletici çünkü hala kömür teknolojisine yoğun bir şekilde yatırım yapıyorlar.” dedi.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2060 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşma taahhüdüyle Hollanda dâhil birçok ülkeyi şaşırttı.
Hollanda Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nicolette Stoel, “Hollanda, Xi Jinping’in Çin’in iklim hedeflerini sıkılaştırdığına ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşıladı ve bu hedeflerin somut planlara dönüştürülmesini dört gözle bekliyor.” ifadelerini kullandı.
Uluslararası ilişkiler alanında çalışmalar yürüten Clingendael’in Kıdemli Araştırma Görevlisi Louise van Schaik, duyurunun iki ülke arasında iş birliği için yeni fırsatlar yarattığını söyledi.
Van Schaik’e göre, “Hollanda, Çin’e eleştirel bir gözle bakıyor, ancak iklim bir istisna olarak görülüyor. Burada soru şu; bu konu üzerinde uluslararası boyutta, birlikte çalışmak mümkün mü?”
Çin ile bir yandan iş birliği yapmak isteyen Hollanda, kendi ekonomisini ve değerlerini korumak konusunda ise endişeler yaşıyor.
Hollanda, dev pazarını göz önünde bulundurarak Çin ile iş birliği ve ticaret yapmaya istekli olsa da, ülkenin Çin’deki güvenlik ve insan hakları konusunda endişeleri olduğu belirtiliyor.
Hollanda Hükümeti’nin 2018’de yayımlanan “Hollanda-Çin: Yeni Bir Denge” başlıklı stratejisi ile ilgili değerlendirmede bulunan Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, “Hükümet, ideolojik farklılıkları göz önünde bulundurarak, Çin ile ortak çıkarlar temelinde iş birliği yapmak istiyor.” dedi.
Bunun mümkün olup olmadığı ise Hollanda’nın tek başına cevaplayabileceği bir soru değil.
Avrupa Birliği’nin (AB) altıncı en büyük ekonomisi olan Hollanda’nın, iklim değişikliği ve Çin ile ilişkiler gibi önemli konularda genellikle AB çerçevesinde hareket etmesi gerekiyor.
Hollanda 2019 yılında, Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak amacıyla ulusal iklim anlaşmasını tamamladı. Belgeye göre ülke, 2030 yılında emisyonlarını 1990 yılına kıyasla yüzde 49 emisyon azaltmayı hedefliyor.
Ancak AB liderlerinin yakın zamanda bloğun emisyon azaltma hedefini en az yüzde 55’e yükseltmeyi kabul etmelerinin ardından, Hollanda’nın bu hedeflerini daha iddialı hale getirmesi gerekiyor.
2019’da emisyonların 1990’a göre yalnızca yüzde 18 azaldığı bilgisini veren van Schaik, “İklim anlaşmasından bu yana çok daha iddialı hale geldik, ancak hikâyemiz Almanya’nın yanında sönük kalıyor.” dedi.
Hollanda’nın emisyon azaltımı açısından pek çok yeniliğe ihtiyacı olsa da ülke çok sayıda lider teknolojik bilgi ve yeniliğe de sahip.
Özellikle, açık deniz rüzgâr enerjisi Çin-Hollanda iş birliğine izin veren önemli bir alan olarak gösteriliyor.
Holland Home of Wind Energy Başkanı Arjen Schutten, “Hollanda, açık deniz rüzgâr türbinlerinin kurulumunda çok iyi, bu gerçekten bizim güçlü yanımız. Türbin kuran veya kurulum için donanım sağlayan büyük Hollanda şirketleri var. Hollanda araştırma enstitüsü TNO da rüzgâr enerjisi konusunda Çin’e birçok bilgi sağlıyor.” açıklamasında bulundu.
Yakın zamanda Hollandalı SPT Offshore, Güney Çin Denizi’nde 300 MW’lık bir rüzgâr santralinin temelini attı.
Hollanda Ocak ayında, Çin de dâhil olmak üzere 23 ülkeden liderlerin kuraklık, sıcak hava dalgaları ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlama stratejilerini tartışmak için bir araya geleceği, 2021 İklim Uyum Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak.
Hollanda’nın yaklaşık yüzde 55’i deniz seviyesinin altında yer alıyor ve bu da yükselen gelgitler söz konusu olduğunda onu daha savunmasız hale getiriyor.
Hollanda, iklim değişikliğine uyum konusunda Çin’in küresel liderliği güçlendirmek için en üst düzeyde katılım sağlayacağını umuyor.
Ayrıca Hollanda’nın su, akıllı ve sürdürülebilir hareketlilik ile döngüsel ekonomi gibi temalarda Çin ile devam eden bir iş birliği de mevcut.
1 yorum
Dünyadaki en çok sera gazı salınımı yapan ülke çin. küresel ısınmanın yavaşlatılması için Çin’in uluslarası önlemleri kabul etmesi şart.