Çin’in yeni iklim taahhütleri kömürün aşamalı olarak kaldırılmasını kaçınılmaz hale getirdi ve ülkenin elektrik piyasası şekil değiştirmeye başladı.
2020’nin sonlarına doğru Çin, bir dizi uzun ve orta vadeli iklim hedefini açıklayarak dünyayı şaşırttı. Eylül ayında 2060 yılına kadar karbon nötr olma taahhüdünde bulunan ülke, Aralık ayında ise güncellenmiş 2030 iklim hedeflerini açıkladı.
Eco-Business’ın aktardığına göre, bunların arasında önemli bir hedef, temiz enerji kaynaklarının ülkenin enerji karışımındaki payının 2030 yılına kadar yüzde 25’e çıkarılması oldu.
Atılan bu adımlar sonrası ülkenin enerji uzmanları, kömür sektöründe köklü bir dönüşümün kaçınılmaz olduğu konusunda fikir birliğine vardı.
Şu anda ise kömür, Çin’in birincil enerji tüketiminin yüzde 57’sini oluşturuyor. Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi’nin Kıdemli Danışmanı Yang Fuqiang’e göre, “14. Beş Yıllık Plan Dönemi’nde (2021-2025) kömürün payının yüzde 50’nin altına düşürülmesi gerekiyor.”
Belirlenen nihai hedef sonrası Çin’in, yenilenebilir enerji kaynaklarını hızla artırması ve kömürle çalışan santrallerle ilgili düzenlemeye gitmesi gerekiyor.
Hızla karbondan arındırılan bir enerji sisteminde, en önemli enerji tedarikçilerinden biri olan kömürün rol değiştirmesi gerekiyor. Ancak güneş ve rüzgâr enerjisinin kesintiye uğraması durumunda, kömürün sistemdeki açığı kapatması gerekebilir.
Beijing News 2019 raporuna göre 2018 yılında, Çin’in kömür santralleri, o yıl sektör tarafından öngörülen 5.300-5.500 saatlik üretimin çok altında kaldı ve ortalama 4.361 saat kullanıldı. Yılın önemli bir bölümünde ünitelerin çoğu atıl kaldı ve Çin’in kömür filosunun neredeyse yarısı kullanılmadı.
Çin’in dönüşüm halindeki enerji sektörünün düzenlenmesi için, kömürlü termik santrallerin kullanım saatlerine bağlı mevcut teşviklerin değişmesi gerektiğine inanılıyor.
Elektrik piyasasının mevcut fiyatlandırma mekanizmaları hâlâ büyük ölçüde üretim odaklı. Santraller çoğunlukla elektrik üreterek ve şebekeye satarak gelir elde ediyor.
Sisteme yapılan diğer katkılar, ister yük dengeleme ister yedekleme hizmeti olsun, piyasadaki santral için uygun değer yaratmıyor.
İddialı yenilenebilir enerji hedeflerine rağmen, Çin’deki enerjinin yüzde 57’si hâlâ kömürden sağlanıyor ve uzmanlar, güçlü kömür lobisinin kendilerine uygun karbon azaltım politikaları için baskı yapacağı konusunda uyarıyor.