BloombergNEF (BNEF) tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, 2020 yılında düşük karbonlu ekonomiye geçiş için yapılan yatırımlar Covid-19 salgınına rağmen, 2019’a göre yüzde 9 artış gösterdi.
Ancak büyüme tüm dünyaya eşit olarak yayılmadı. BNEF tarafından kaydedilen verilere göre, yenilenebilir enerji kapasite artışı için en fazla yatırım Avrupa’da yapıldı ve yapılan yatırımlar geçen yıla göre yüzde 52 arttı. Ancak ABD’de yüzde 20 ve Çin’de ise yüzde 12’lik bir düşüş yaşandı.
Bloomberg’in aktardığına göre, emisyonların ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için rekor seviyede yatırım yapılıyor. Ancak rüzgâr ve güneş enerjisi santralleri, enerji depolama ve elektrikli araçlar için yapılan bu muazzam harcamalara rağmen, Paris Anlaşması’nda yer alan küresel ısınmayı 2° C’nin altında sınırlama hedefine ulaşılması konusunda sıkıntı yaşanabilir.
BNEF’in Baş Editörü Angus McCrone, “Yatırımın yüksek bir seviyede gerçekleşmesi çok cesaret verici. Ancak dünyayı küresel ısınmayı sınırlamak için gerekli olandan çok daha az.” dedi.
Rapora göre, yenilenebilir enerji harcamaları dünya çapında yüzde 2 arttı ve güneş enerjisinde bugüne kadarki en yüksek büyüme oranlarına ulaşıldı. Açık deniz rüzgâr enerjisinde ise yüzde 56’lık bir büyüme gerçekleşti.
BNEF CEO’su Jon Moore, “Koronavirüs salgını bazı projelerde ilerlemeyi engelledi. Ancak rüzgâr ve güneşe yapılan toplam yatırım sağlam oldu ve elektrikli araç satışları beklenenden daha fazla arttı.” dedi.
Enerji dönüşümü harcamalarında en büyük itici güç ise temiz ulaşım oldu. Avrupa’da elektrikli taşımacılığa 64,7 milyar dolar harcandı.
Elektrikli araç üreticisi Tesla’nın hisseleri hızla yükselirken, elektrikli araç şirketleri geçen yıl hisse senedi piyasalarından yaklaşık 24,5 milyar dolar topladı.
Rapora göre, karbon yakalama ve depolamaya yönelik küresel yatırım 2020’de üç katına çıkarak yaklaşık 3 milyar dolara ulaştı.