Çin, 2030’dan önce emisyonları en yüksek seviyeye çıkarma, 2060 yılından önce de karbon nötr olma taahhüdünde bulundu.
Ülke, Mart ayında “14. Beş Yıllık Plan” çerçevesinde sektör odaklı planlarını açıklayacak ve bu planda ilk kez iklim değişikliği ele alınacak.
Uluslararası Enerji Ajansı’na (IRENA) göre, Çin’in yıllık endüstriyel emisyonlarını 2050’ye kadar üçte bir oranında azaltması gerekiyor.
Neler yapılmalı?
Energy Post’ta yer alan “Endüstrinin karbondan arındırılması, Çin’in net sıfır stratejisinin anahtarıdır” başlıklı makaleye göre, bu hedeflere ulaşılması için, yenilenebilir enerji üretiminin ve elektrifikasyonun hızlandırılması gerekiyor.
Aynı zamanda Çin’in, yeni teknolojileri, operasyonel uygulamaları ve iş modellerini entegre eden rekabetçi pazarları da etkinleştirmesi gerektiği belirtiliyor.
Çin’in böyle bir yola ne ölçüde yöneldiği ise Mart ayında açıklanacak planla ortaya çıkacak.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping 22 Eylül 2020’de Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurulu’nda, 2030’dan emisyonların zirveye ulaşmasını ve 2060’tan önce karbon nötr olmayı hedeflediklerini duyurdu.
Üç ay sonra BM İklim Zirvesi’nde Başkan Xi, 2030 yılına kadar fosil olmayan yakıtların birincil enerji karışımındaki payının yüzde 25’e çıkarılmasını hedeflediklerini belirtti.
Yapılan bu duyuruların Çin ve dünya için çok büyük etkileri var. Bu hedefe ulaşılması için Çin ekonomisinin birçok sektör için net stratejik hedefler tanımlaması gerekiyor.
Çin, küresel emisyonların yaklaşık yüzde 28’inden sorumlu olan dünyanın en büyük emisyon yayıcısı. Bu nedenle azaltma eylemleri Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmada önemli bir katkı sağlayacak.
Çin’in enerji ile ilgili emisyonları 2018 yılında 10 Gt olarak gerçekleşti. Bu emisyoların 7,7 Gt’u kömür kullanımından kaynaklandı.
Çin’in enerjisinde kömür birincil enerji kullanımının yaklaşık yüzde 58’ini oluşturuyor. Endüstriyel süreçler dâhil toplam kömür tüketimi, son yıllarda 4 Gt kömür eşdeğeri civarında sabitlenmiş durumda.
Uzmanlara göre kısa vadeli görünüm şimdilik karışık ve bu süreç hem elektrik hem de sanayi sektörlerinden gelen talepten etkilenecek.
Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi verileri, Çin’deki kömür talebinin 2019 yılı Ekim ayına kadar metal sektöründe yüzde 7, kimya sektöründe ise yüzde 11 arttığını gösteriyor.
Yine çimento ve cam üretiminde kullanım oranlarında da artış yaşanıyor.
Yenilenebilir kaynaklar enerji dönüşümünün temel yapı taşı olacak
Uzmanlara göre, yenilenebilir enerjiye geçiş, Çin’deki enerji dönüşümünün temel yapı taşı olacak.
Ülkede güneş ve rüzgâr kapasitesinin 2030 yılına kadar üç katına çıkarılması hedefleniyor.
Yenilenebilir enerji dağıtımının, hem mevcut kömüre dayalı üretimin değiştirilmesine izin vermek hem de artan elektrik talebini karşılamak için hızlandırılması gerekiyor.