Prof. Dr. Şener Oktik – Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi
Fotovoltaik parça tasarımında yenilikçi bir yaklaşımla hücrelerin aralıksız olarak yerleştirilmesi, yüzey alan ve aktif alan oranını önemli ölçüde artırırken, gözeler arasındaki boşlukların ortadan kaldırılması aynı alana daha çok göze yerleştirilmesini ve buna bağlı olarak modül verimliğinin artırılmasını sağlıyor.
Dünyadaki ilk prototip aralıksız göze dizilimli fotovoltaik modül (Gapless Photovoltaik Module) Q Cell tarafından, 23-26 Eylül 2019’da Amerika’da (Salt Lake City, UT) düzenlenen Uluslararası Güneş Gücü Fuarı’nda tanıtıldı.
Tanıtılan The Q.PEAK DUO BLK ML-G9 aralıksız göze modülü üretiminde büyük wafer (161.7 mm x 161.7 mm) ve 12 busbar teknolojiyle üretilmiş yarım gözelerde standard olan 120 adet tasarıma ek olarak 12 göze daha yerleştirilebildi. Böylece 132 yarım göze içeren tasarımla yüzde 20,2 verimlilikte, 380 Wp çıkışlı modül üretildi (Q Cells, Duo BLK ML-G9).
Şubat 2020‘de Q Cells, Georgia’da bulunan 1,7 GW/yıl üretim kapasiteli Dalton tesislerinde yeni teknolojiye dayalı modüllerini üretmeye başladı.
Suyun bu yakasında, Avrupa’da aralıksız göze dizilimi teknolojisini kullanarak modül üretme alanında son iki yıldır denemeler yapan Energetica (Avusturya) şirketi, 2021 yılının başında 132 yarım-göze ve 12-busbar teknolojisiyle 400-425 W çıkışlı modül (e.Gapless M HC) üretimi planladığını açıkladı (PV Magazine February 8, 2021).
2020 sonu itibarıyla ülkemiz üç firmayla yılda 630 MW göze üretimi ve altı firmayla 5,6 GW modül üretimi kapasitesine sahip (Türkiye’deki PV Panel Üretimi Pazar Araştırması, Stantec Eylül 2020).
Fotovoltaik endüstrisi değer zincirinde en önemli bölüm olan göze ve modül tasarımı ile üretimindeki hızlı değişim ve gelişimin gerisinde kalmak, kapasite büyütmek isteyen oyuncuların uluslararası pazardaki rekabet gücünü zayıflatıyor.
Özellikle göze ve modül bileşenleri alanındaki araştırma, teknoloji geliştirme ve tasarım çalışmalarını yakından takip etmeye başlamalı ve patenti ülkemizdeki paydaşlara ait teknolojilere ve ürünlere ulaşmanın yol haritasını çıkarmalı ve bu kilometre taşlarını dikkate almalıyız.