Almanya’nın başkenti Berlin, 2050 yılına kadar elektrik ihtiyacının yüzde 25’ini güneş enerjisi ile karşılama çabalarının bir parçası olarak, yeni binalar için fotovoltaik veya güneş enerjisi tesislerini zorunlu hale getiriyor.
Hayata geçecek bu yeni uygulama 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak.
Yeşil Parti’den Ramona Pop, güneş enerjisinin iklim değişikliği ile mücadelede kilit bir rol oynayacağını ve enerji dönüşümü için önemli bir adım olduğunu söyledi.
Oluşturulan raporlara göre şehirde hayata geçecek bu düzenleme, kuzeye bakan çatılarda veya güneş panellerinin kurulumunun teknik olarak imkânsız olduğu yerlerde zorunlu olmayacak.
Tagesspiegel’in aktardığına göre, geçen yıldan bu yana Berlin Eyalet Hükümeti özel şahıslara, şirketlere ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlara güneş enerjisi bataryalarının kurulumu için 15 bin 300 avroya kadar sübvansiyon sağlıyor.
Avrupa Parlamentosu da Avrupa Birliği’nin (AB) 2050’ye kadar iklim nötr hedefine ulaşmasına yardımcı olmak için, geçen yıl Avrupa güneş çatıları programının başlatılmasını desteklemişti.
SolarPower Europe’a göre, AB’deki çatı tipi güneş santralleri yılda 680 TWh güneş enerjisi üretme ve mevcut tüketimin dörtte birini karşılama potansiyeline sahip.