Singapur, Asya ülkelerine göre küçük bir ülke olsa da kişi başına düşen karbon ayak izinde önde geliyor. İklimi ve coğrafyasından dolayı hidroelektriğin etkili bir seçenek olmadığı ülke, bu izi silmek için yüzünü gökyüzüne çevirdi. Singapur, kıyıdan uzanan binlerce güneş paneliyle yenilenebilir enerjiye yöneldi.
Los Angeles’ın yarısı kadar yüzölçümüne sahip tropik ülkede paneller için yeterli alan olmayınca çare su yüzeylerinde arandı.
İklim krizi, su seviyesinin de artmasına neden olduğundan ada için büyük risk oluşturuyor. Durumun aciliyetini kabul eden yetkililerin harekete geçmesine rağmen, çevreciler için yapılan çalışmalar yeterli düzeyde değil.
Euronews’in aktardığına göre, geçtiğimiz ay ‘Yeşil Plan’ını açıklayan hükümet daha fazla ağaçlandırma, atık azaltma ve elektrikli araçlar için daha fazla şarj istasyonu kurmayı vadetmişti.
Yeşil Plan kapsamında ayrıca güneş enerjisi kullanımının, 2025’e kadar ülke ihtiyacının yüzde 2’sini karşılayacak şekilde dörde katlanması hedefleniyor.
Singapur’u Malezya’dan ayıran Johor Boğazı’nda uzanan 13 bin güneş paneli, bin 400 hanenin bir yıllık ihtiyacını karşılayacak kadar enerji üretebiliyor.
Çin’den ithal edilen 122 bin panelin kurulacağı Tengeh Barajı’ındaki daha geniş projenin yapımı ise devam ediyor. 45 futbol sahasını kaplayacak sayıda panelin kullanıldığı tesisin, Güneydoğu Asya’nın en büyük güneş enerjisi sistemi olacak.