Küresel Rüzgâr Enerjisi Konseyi (GWEC) verilerine göre Çin, 2020 yılında 52 GW’lık yeni rüzgâr enerjisi kapasitesi ekleyerek yenilenebilir enerjideki küresel büyümeyi destekledi.
Çin, rüzgâr enerjisi tesisleri kurulumunu bir önceki yıla göre ikiye katlayarak yıllık artış rekorunu kırmış oldu.
Ülke Asya-Pasifik bölgesinde kurulu rüzgâr enerjisinin yüzde 90’ından fazlasını oluşturuyor ve özellikle kamu hizmetleri ülkenin iç kesimlerinde rüzgâr santralleri kuruyor.
Nikei Assia’nın haberine göre, Çin’deki güçlü büyümenin etkisiyle, 2020 yılında Asya-Pasifik Bölgesi’nde rüzgâr enerjisi kapasitesi yüzde 78 büyüdü.
Bölge, 347 GW’lık toplam rüzgâr enerjisi kapasitesi ile dünyanın en yüksek kapasitesine sahip bölgesi konumunda.
GWEC’e göre, Çin tek başına Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Latin Amerika’nın toplamından daha fazla kullanılabilir güce sahip.
Rüzgâr enerjisi üretimi, düşen maliyetler ve ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltmak için daha fazla yenilenebilir enerji kullanma taahhütleri sayesinde sürekli arttı.
ABD’li danışmanlık şirketi Lazard’ın geçen yıl yaptığı bir tahmine göre, karasal rüzgârdan gelen elektriğin seviyelendirilmiş maliyeti MW saat başına 26-56 dolar arasında, kömürün MWh maliyeti 65-159 dolar, doğal gazın maliyeti ise 44-73 dolar arasında.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın verilerine göre, 2018’de rüzgâr enerjisi, hidroelektrik de dâhil olmak üzere yenilenebilir kaynaklardan üretilen tüm elektriğin yaklaşık yüzde 19’unu oluşturuyordu.
GWEC Çin Direktörü Wanliang Liang, karasal rüzgâr sübvansiyonlarının sona ermesine rağmen, Çin’deki büyümenin devam etmesinin beklendiğini söyledi.
Ülke, 2060 yılına kadar karbon nötrlüğünü sağlamayı hedeflerken, 2021’deki yeni rüzgâr enerjisi kurulumlarının 40 GW’dan daha düşük olmayacağı belirtiliyor.
Liang, açık deniz rüzgar enerjisinin de 2020 yılında güçlü bir şekilde büyüdüğünü ve önümüzdeki yıllarda yeni kurulumların en az yüzde 10’unu oluşturacağını sözlerine ekledi.