Dünyanın en büyük yedi gelişmiş ekonomisi (G7 ülkeleri) Cuma günü yaptıkları müzakere sonucunda, bu yılın sonuna kadar kömür projelerinin uluslararası finansmanını durdurma kararı aldı.
Yayımlanan bildiride, “İhracat finansmanı, yatırım, mali ve ticaret teşvik desteği de dâhil olmak üzere, 2021 sonuna kadar kömür üretimi için sunulan hükümet desteğine mutlak bir son vermek için somut adımlar atmayı taahhüt ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.
G7 ülkeleri çevre bakanları, fosil yakıtlara küresel desteği sonlandırmayı kabul ederken, 2030’a kadar sıfır karbonlu enerji sektörü hedefi belirledi.
Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 ülkeleri, Paris Anlaşması gereği küresel olarak kabul edilen iklim değişikliği hedeflerini karşılamak için tüm fosil yakıtlara olan desteği de aşamalı olarak sonlandırmayı hedefliyor.
Fosil yakıt finansmanının durdurulması, dünyanın küresel sıcaklıklardaki artışı 1,5 derece ile sınırlandırması için önemli bir adım olarak gösteriliyor.
G7 ülkeleri ayrıca, sıfır emisyonlu araçların kullanımının artırılması için küresel ortaklarla birlikte çalışmayı kabul etti. Ancak bu hedef için belirli bir tarih verilmedi.
Toplantıda, bu yılki G7 başkanlığını yürüten İngiltere, fosil yakıtların kullanımının sona erdirilmesi için bir anlaşma imzalanmasını istedi.
“Tüm G20 ülkeleri aynı adımı atmalı”
Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Roma merkezli düşünce kuruluşu ECCO Kurucu Ortağı Luca Bergamaschi,
“Sonuç, Batılı büyük güçlerin iklim ve doğa için işbirliğinin sıfırlanıp yeniden başlatılmasına işaret ediyor. Bu, COP26’ya yönelik olumlu bir domino etkisi sağlayabilir. Şimdi tüm G20 ülkelerinin aynısını yapmasına ihtiyacımız var.” dedi.
G7 ülkelerinin bu kararı sonrası Çin’i denizaşırı kömür santrallerine fon sağlayan tek ülke olarak yalnız kalacağını ifade eden Hoffmann Sürdürülebilir Kaynak Ekonomisi Merkezi Kurucu Direktörü Bernice Lee’ye göre, Pekin’in Bangladeş’teki kömür fonlamasını bırakması önemli bir sinyal.
“Tüm elektrik sektörü 2035 yılına kadar karbondan arındırılabilir”
Londra merkezli küresel enerji düşünce kuruluşu Ember’in Kıdemli Elektrik Analisti Dave Jones,
“Uluslararası Enerji Ajansı’nın son raporunda; tüm yeni kömür santrali ve maden yatırımlarını şimdi durdurulması, kömürün 2030’a kadar devre dışı bırakılması ve 2035 yılına kadar yüzde 100 temiz enerjiye geçilmesi gerekliliği üzerinde duruluyor.
Kömürün kullanımdan kaldırılması temel adımdır ve hızlı bir şekilde doğalgazın da kaldırılması gerekir. Böylece tüm elektrik sektörü 2035 yılına kadar karbondan arındırılır.” ifadelerini kullandı.
COP26 İklim Zirvesi Başkanı Alok Sharma da, dünyanın fosil yakıtlara olan bağımlılığının sona ermesi için kömür kullanımının sonlandırılması çağrısında bulunmuştu.
IEA da 18 Mayıs tarihinde yayımladığı raporunda, dünyanın yüzyılın ortasına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşabilmesi için yatırımcıların yeni petrol, doğalgaz ve kömür tedarik projelerini finanse etmemeleri gerektiğini açıklamıştı.
IEA’ya net sıfır karbon hedefine ulaşmayı taahhüt eden ülkelerin sayısı arttı, ancak taahhütleri tam olarak yerine getirilse bile, 2050’de dünya çapında 22 milyar ton karbondioksit salımı olacak ve bu durum 2100’e kadar 2,1 °C civarında bir sıcaklık artışı anlamına geliyor.