WindEurope’un yeni raporuna göre Avrupa, bölgede açık deniz rüzgâr enerjisi sektörünün büyümesiyle birlikte birkaç yıl içinde yeni altyapı geliştirmeye ve yatırımlara ihtiyaç duyacak.
Brüksel merkezli kuruluşun raporunda, Avrupa’nın açık deniz rüzgâr enerjisinin büyümesini desteklemek için 2030 yılına kadar limanlarına 7,9 milyar dolar yatırım yapması gerektiğine işaret edildi.
Limanları; açık deniz rüzgâr santrallerinin kurulumu, montajı, işletimi ve bakımı için ihtiyaç duyulan tedarik ve lojistik zincirinin hayati bir parçası olarak tanımlayan WindEurope CEO’su Giles Dickson, “Avrupa’nın liman altyapısını büyütmek ve iyileştirmek için denizaşırı genişleyemeyiz.” dedi.
CNBC’nin haberine göre ülkeler, emisyonları azaltmaya ve fosil yakıtlardan uzaklaşmaya çalışırken, açık deniz rüzgâr enerjisi bu büyümede önemli bir rol oynayacak.
Avrupa Komisyonu, daha önce açık deniz rüzgâr enerjisi kapasitesinin 2030 yılına kadar en az 60 GW’a ve yüzyılın ortasına kadar da 300 GW’a ulaşmasını hedeflediklerini açıklamıştı.
Ocak 2020’nin sonunda AB’den ayrılan İngiltere, açık deniz rüzgâr kapasitesinin 2030 yılına kadar 40 GW’a ulaşmasını istiyor.
WindEurope’un raporuna göre, “Avrupa genelinde hükümet taahhütleri, 2030 yılına kadar 111 GW’lık açık deniz rüzgâr kapasitesine sahip olunmasını öngörüyor.”
Kapasitedeki bu genişlemenin yanı sıra, türbinlerin fiziksel boyutunun büyümesi de bekleniyor.
WindEurope’un raporu, bu yeni gerçekliğin limanlar ve altyapıya etkisini ele alıyor.
Daha büyük türbinleri ve daha büyük bir pazarı barındırmak için yükseltilmiş veya tamamen yeni tesislere ihtiyaç olduğu belirtilen rapora göre,
“ Avrupa’nın, daha büyük bir filonun (eğitim tesisleri dâhil) işletilmesi ve bakımı, hizmetten çıkarma projeleri, dipten sabit ve yüzer açık deniz rüzgâr enerjisi için yeni üretim merkezlerine ev sahipliği yapması gerekecek.”
Buna ek olarak, limanların kara alanlarını genişletmeleri, rıhtımlarını ve derin deniz limanlarını güçlendirmeleri ve diğer inşaat işlerini yürütmeleri gerekecek.