Karbon Nötr Koalisyonu’na sunulan taahhütlere göre 137 ülke karbon nötr olma hedefi koyduğunu açıkladı.
Taahhütte bulunan ülkelerden çoğu bu hedefi 2050 yılına kadar gerçekleştirmeyi planlıyor. Ancak uzmanlara göre bu hedeflere daha erken ulaşılması iklim değişikliğiyle mücadele açısından önemli.
İki ülke hedefe ulaştı
Ulusal Kamu Hizmeti Konseyi desteğiyle hazırlanan ve Visual Capital’de yayımlanan “Net Sıfır Yarışı: Ülkelere Göre Karbon Nötr Hedefleri” başlıklı araştırmaya göre, Bhutan ve Surinam, karbon nötrlüğüne ulaşan hatta karbon negatif olan (yaydıklarından daha fazla karbonu uzaklaştıran) ülkeler olarak gösteriliyor.
2030 yılında karbon nötr olmayı hedefleyen Uruguay en yakın tarihli hedefe sahip olan ülke. Onu, 2035 hedefiyle Finlandiya, 2040 hedefiyle Avusturya ve İzlanda, 2045 yılı hedefleriyle Almanya ve İsveç izliyor.
Karbon nötre ulaşmayı amaçlayan 137 ülkeden 124’ünün hedefi ise 2050 yılı.
Beş ülke 2050 sonrasını hedefliyor
Henüz kesin bir hedef belirlemeyen Avustralya ve Singapur (2050-2100) da dâhil olmak üzere, 2050 sonrası için net sıfırı hedefleyen beş ülke bulunuyor.
Ukrayna ve Kazakistan’a ek olarak, dünyanın en büyük emisyon yayıcısı olan Çin, sıfır karbona ulaşmak için 2060 yılını hedeflemiş durumda.
Çin, küresel emisyonların tahmini yüzde 25’lik kısmını oluşturması nedeniyle emisyonların azaltılmasında en önemli ülke olarak gösteriliyor.
Ülkeler karbon nötr olmayı ne kadar ciddiye alıyor?
Uzmanlara göre karbon nötrlüğe giden yolda atılan en kolay adım bir hedef belirlemek. Ancak, asıl zorluk bu hedefleri ileriye taşımaktan geçiyor.
Bu nedenle, her ülkenin karbon nötr taahhüdüne ne kadar derinden bağlı olduğunun önemli olduğu belirtiliyor.
Hükümetlerin sunmuş olduğu taahhütlerin yerine getirilmesinde oluşturulacak resmi politikaların ve mevzuat düzenlemelerinin yürürlüğe girmesi gerektiğine dikkat çekilen araştırmaya göre, taahhütte bulunan ülkelerin büyük bir kısmı bu konuda yasal bir düzenlemeye sahip değil.
Örneğin, Uruguay hedef olarak 2030 yılını belirlemiş olsa da kabul edilmiş bir yasası yok. Belirlemiş olduğu taahhütleri kanunlarına aktaran ve 2045 yılı hedefi koyan İsveç’in bu hedefe ulaşmasının daha mümkün olduğu öngörülüyor.
İsveç dışında karbon nötr hedeflerini yasalaştıran diğer ülkeler ise; Danimarka, Fransa, Macaristan, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık.
Kanada ve Güney Kore’nin yanı sıra AB’nin tamamı ise mevzuat önerisinde bulunmuş durumda.
Tüm bunların yanı sıra, 24 ülke iklim hedefleri resmi politika olarak belirlemiş durumda. Bunlar arasında dünyanın en büyük emisyon yayıcılarından olan Brezilya, Çin, Almanya ve ABD yer alıyor.