Afrika’nın en büyük emisyon yayıcısı olarak gösterilen Afrika devlet elektrik kuruluşu Eskom, 2050 yılına kadar kömürle çalışan santrallerinin büyük çoğunluğunu kapatacağını duyurdu.
Üst düzey bir Eskom yetkilisi Reuters’e verdiği demeçte, Dünya Bankası ve Afrika Kalkınma Bankası gibi kalkınma finansmanı kurumlarıyla görüşmelerin şimdiden başladığını söyledi.
Santrallerin kapatılması için 10 milyar dolar fon talep eden şirket, kömür santrallerinin yerine yenilenebilir enerji kaynaklarını koymayı planlıyor.
Şirket, şu anda ülke elektriğinin yüzde 90’ından fazlasını kömür santrallerinden sağlıyor ve yılda yaklaşık 213 milyon ton CO2 eşdeğeri emisyon salıyor.
Ülke Kasım ayında Glasgow’da düzenlenecek COP26 İklim Konferans’ı öncesi fonun bir kısmını almayı ve emisyonları azaltma hedefini sunmayı amaçlıyor.
Eskom’un, Glasgow öncesi hâlihazırda faaliyette olan Komati Kömür Santrali’ni güneş enerjisi santrali ve enerji depolama sistemine dönüştürmesi bekleniyor.
Şirket, 2050 yılına kadar “net sıfır” emisyon hedefine ulaşmak için farklı senaryolar oluşturacak.
Eskom’un 2050 yılına kadar yaklaşık 35 bin MW’lık kapasiteye sahip kömür santralini kapatmasını öngören “Entegre Kaynak Planı” na göre, bu tarihe kadar 15 kömür istasyonu kapatılacak.