Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) “Dünyada ve Avrupa Özelinde Net Sıfır Emisyon Geleceği ve Türkiye’ye Etkileri” başlıklı çevrimiçi bir toplantı düzenledi.
Toplantıda konuşma yapan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, dünyada birçok şirketin de daha kârlı olduğu için temiz enerjiye yatırım yaptığını ve iklim değişikliğinin tüm ülkelerin ana gündem maddesi olduğunu söyledi.
Dünyanın önde gelen ekonomilerinin neredeyse tamamı sıfır emisyon taahhüdünde bulundu ve bazı ülkeler bu taahhütlerini kanunlaştırdı.
Bu taahhütlerin nasıl gerçekleştirileceğinin de önemli olduğuna dikkat çeken Birol, ”Bu kapsamda, sıfır emisyona giden yol oldukça dar ve zorlu ama imkânsız değil.” dedi.
Dünyada enerji sektöründe her yıl 2 trilyon dolara yakın yatırım yapıldığını ancak bu yatırımların büyük kısmının fosil yakıtlara ayrıldığı bilgisini veren Birol, sıfır emisyon hedefine ulaşmak için bu miktarın 5 trilyon dolara çıkması gerektiğine işaret etti.
Birol ayrıca 5 trilyonluk bu yatırım miktarının çoğunun temiz enerji teknolojilerine yapılması gerektiğini ve gelişmekte olan ülkelerin yatırımlarının artırılması gerektiğini belirtti.
Mevcut temiz enerji teknolojilerinin yanı sıra karbon yakalama, pil ve hidrojen teknolojilerinin de hızla gelişmesi gerektiğini söyleyen Birol, “2050 yılı net sıfır hedefine ulaşılması için yıllık hedefler de önemli. 2030 yılına kadar satılan araçların yüzde 60’ı elektrikli olmalı. Şu anda ise bu oran yüzde 5.” dedi.
Birol’a göre, elektrikli araçların kullanımının artırılması için maliyetlerin daha da düşmesi ve şarj altyapılarının iyileştirilmesi gerekiyor.
Şu anda dünyanın en büyük 20 araç üreticisinden 18’inin belirli bir tarih sonrasında sadece elektrikli araç üretme taahhüdünde bulunduğunu ifade eden Birol, elektrikli araçların yanı sıra sınırda karbon vergisi gibi konularında ele alınması gerektiğine işaret etti.