Rüzgâr enerjisi, Avrupa’da elektrik ihtiyacının yüzde 16’sını, Türkiye’de ise yaklaşık yüzde 9’unu karşılıyor.
Temiz ve ucuz bir enerji kaynağı olan rüzgârın aynı zamanda Avrupa Birliği’nde (AB) 300 bin kişilik istihdamı temsil ettiğini belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, “Yeni kurulan her rüzgâr türbini 10 milyon avroluk ekonomik faaliyet sağlıyor.” açıklamasında bulundu.
WindEurope verilerine göre rüzgâr, AB’nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’na (GSYİH) her yıl 37 milyar avro katkı sunuyor.
“Ulusal planlamaların ilk sırasında rüzgâr enerjisi var”
Son yıllarda yenilenebilir enerjinin ulusların ekonomi, enerji ve iklim planlarının en başında yer aldığını dile getiren Aydın,
“Özellikle rüzgâr enerjisinin temsil ettiği ekonomik değerler ve temiz gelecek misyonu, dünya için ciddi önem arz ediyor. Bu anlamda başta rüzgâr enerjisi yatırımlarının artırılması ve rüzgârdan maksimum verimliliğin sağlanması için teknolojilerin geliştirilmesinde de önemli atılımların yapıldığı görülüyor.” dedi.
Kurulan yeni santrallerin, rüzgâr enerjisi sektöründeki yeni iş olanaklarının önünü açarken aynı zamanda yerli enerji arzına da doğrudan katkı sunduğunu aktaran Aydın, enerji ithalatında dışa bağımlılık ile mücadele eden Türkiye’nin 2023 hedeflerinde anahtar rolün kendi doğal ve yerli kaynağı rüzgâr enerjisi olduğunu söyledi.
Aydın, rüzgâr enerjisi alanında büyük potansiyele sahip olan Türkiye’nin rüzgârı arkasına alıp, ekonomik iyileşme ve ek istihdam ile birlikte GSYİH hedeflerini yukarılara çekebileceğini belirtti.