Avrupa Birliği’nin (AB) elektrik talebi 2021’in ilk yarısında pandemi öncesi seviyelere geri döndü. Devam eden yenilenebilir enerji büyümesi sayesinde ise fosil yakıtlar 2019 seviyelerine ulaşmadı.
Düşünce kuruluşu Ember’in son raporuna göre Almanya’da ise AB genelinde yaşanan tablonun tersi bir durum yaşandı.
Clean Energy Wire’ın aktardığına göre ülke bu yıl, 2020 yılının ilk yarısına kıyasla kömürle çalışan elektrik üretiminde (+20 terawatt saat) en büyük mutlak artışı yaşarken kömür üretimi 2019 yılının ilk yarısına göre ise yüzde 14 düştü.
Almanya dışındaki ülkelerdeki yenilenebilir enerji dağıtımı ve artan karbon fiyatları nedeniyle, Almanya’nın kömürlü enerji ihracatına olan talep azaldı.
Ember’e göre, hava koşullarının AB genelinde yenilenebilir üretim üzerindeki en önemli etkisi Almanya’da görüldü ve ülkede fosil yakıtlardan elektrik üretimi bu yılın ilk yarısında 2019’a göre yüzde 12 arttı.
2020, yenilenebilir enerji kaynakları için rekor bir yıl olurken, 2021’in ilk yarısında yaşanan kötü rüzgâr koşulları nedeniyle pandemi öncesi seviyelerden yüzde 5 daha düşük bir sonuç elde edildi. Güneş enerjisindeki büyüme ise rüzgâr üretimindeki kayda değer azalmayı telafi edemedi.
Almanya’da 2021’de görülen zayıf rüzgâr koşulları, özellikle ilk çeyrekte fosil yakıt kullanımını artırdı ve ülke aynı döneme göre yüzde 11 daha fazla doğal gaz, yüzde 9 daha fazla taş kömürü ve yüzde 26 daha fazla linyit kullandı.
Ülkede 2020’nin ilk çeyreğinde yüzde 55,6 olan kamu elektrik arzındaki yenilenebilir enerji payı, 2021’in ilk çeyreğinde yüzde 42,7’ye geriledi.