Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü’nün (IEEFA), “Hindistan’da Yenilenebilir Enerji ve Arazi Kullanımı” başlıklı yeni raporuna göre, güneş ve rüzgâr enerjisi üretimi için arazi kullanımının akıllıca planlanması, Hindistan’ın 2050 yılına kadar net sıfır emisyon olmasına ve yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak.
Ülkenin 2050 yılına kadar net sıfır hedefine ulaşması durumunda, güneş enerjisinin 50 -75 bin kilometrekare (km2), rüzgâr enerjisinin ise bin 500-2 bin km2 (kara için) alanı kapsayacağı hesaplandı.
IEEFA’ya göre, ülkede güneş enerjisi için ihtiyaç duyulabilecek arazi miktarı, Hindistan’ın toplam kara kütlesinin yüzde 1,7-2,5’ine eşit.
Raporun Yazarı Dr. Charles Worringham’a göre, geleceğin yenilenebilir altyapısı için bugün akıllı arazi kullanım politikalarını planlamak ve uygulamaya koymak gerekiyor.
Worringham, “Hindistan, yüzyıl ortası net sıfır emisyon hedefini taahhüt etse de etmese de, önümüzdeki 10 yıllarda yenilenebilir enerji kapasitesindeki devasa genişleme, enerji güvenliğini büyük ölçüde artıracak ve bu durum altyapı için büyük miktarda arazi gerektirecek.” diyor.
Yenilenebilir enerji üretimi için seçilecek yerlerin ülke genelinde yaygın olarak dağıtılabileceğine dile getiren Worringham, nüfusu az olan bölgelerde bile yenilenebilir enerji kurulumları nedeniyle arazi kullanımı konusunda çatışmaların yaşanabileceğine dikkat çekiyor.
Raporda, talepteki toplam büyümeyi azaltmak için enerji verimliliği kazanımlarını hızlandırma ve şebeke iletim kayıplarını azaltma ihtiyacını güçlendirmenin yanı sıra, enerji dönüşümü için faydaların nasıl en üst düzeye çıkarılacağına ve arazi kullanımının maliyetlerinin nasıl en aza indirileceğine de yer veriliyor.
Rapora göre, tarım arazileri çok daha büyük bir oranda yenilenebilir enerji üretimine ev sahipliği yapma potansiyeli taşıyor. Bu durum kırsal ekonomiye destek sağlıyor ve diğer araziler üzerindeki baskıyı azaltıyor.
Raporda yer alan bazı tavsiyeler şu şekilde:
- Açık deniz rüzgâr enerjisi, dağıtılmış çatı tipi güneş enerjisi ve yapay su kütlelerinde inşa edilen güneş enerjisi santralleriyle arazi kullanım gereksinimleri en aza indirilmeli.
- Potansiyel sahaları derecelendirmek için net çevresel ve sosyal kriterler geliştirilmeli. İhaleler veya proje teklifleri öncesinde bu kriterlere göre potansiyel sahaların kapsamlı ve bağımsız değerlendirmeleri yapılmalı.
- Çeşitli ölçeklerde yaygın olarak dağıtılan yenilenebilir enerji üretimi desteklenmeli.
- Potansiyel olarak uygun, coğrafi olarak çeşitli arazilerin stoku artırılmalı.