E3G, Global Energy Monitor ve Ember tarafından yayımlanan yeni rapora göre, 2015 yılında imzalanan Paris Anlaşması’ndan bu yana dünyada planlanan kömür santrallerinin dörtte üçünden fazlası iptal edildi.
The Guardian’ın haberine göre, 44 ülke artık kömürlü termik santrali kurma planı olmadığını açıkladı.
Ember’den Dave Jones, “Yalnızca beş yıl önce inşa edilmesi planlanan çok sayıda yeni kömürlü termik santral vardı. Ancak bunların çoğu resmi olarak durduruldu ve inşa edilmeleri pek mümkün değil.” dedi.
Kömür ekonomisinin yenilenebilir enerjiye kıyasla giderek daha rekabetçi hale geldiği ancak varlıkların atıl kalması riskinin de arttığı belirtilen rapora göre,
“Dünyadaki kömür santrali planlarının yarısından fazlasının sorumlusu olan Çin ile birlikte Hindistan, Vietnam, Endonezya, Türkiye ve Bangladeş’teki projelerin rafa kaldırması halinde, kömür santrallerinin sayısı daha da azalacak.”
Global Energy Monitor Program Direktörü ve Raporun Ortak Yazarı Christine Shearer, Kasım ayında Glasgow’da yapılacak olan COP 26 iklim görüşmelerinin yeni bir dünya taahhüt edilmesi için uygun bir zaman olduğunu ve yeni kömür santrallerinin kurulmadığı bir dünyanın önemli olduğunu belirtti.
Birleşik Krallık’ın COP26 Başkanı Alok Sharma da, ülkelerin kömürü aşamalı olarak kaldırma taahhüdü olmadan küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlandırmanın zor olacağını söylemişti.
Kömürün iklim krizinden sorumlu karbon emisyonlarına en büyük katkıda bulunan fosil yakıt olduğunu açıklayan Birleşmiş Milletler’e göre, 10 yılın sonunda kömür kullanımının 2019 seviyelerine kıyasla yüzde 79 oranında düşmesi gerekiyor.
E3G Araştırmacısı ve raporun yazarlarından Leo Roberts, “Hala yeni santraller düşünen ülkeler, küresel olarak kömürden uzaklaşmanın gerekliliğini acilen kabul etmeli ve yeni projeler inşa etmek gibi maliyetli hatalardan kaçınmalı.” ifadelerini kullandı.