Aralarında Türkiye’den de şirketlerin de bulunduğu 600’den fazla firma, bugün bir mektupla G20 ülkelerini 2030’a kadar emisyonları yarı yarıya azaltma ve kömürden enerji üretimine verdikleri desteği durdurma çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler’in (BM) kısa süre önce “insanlık için kırmızı alarm” vermesi üzerine, gelirleri toplam 2,5 trilyon doları (1,8 trilyon sterlin) geçen ve dünya genelinde 8,5 milyon kişiyi istihdam eden birçok işletme, G20 liderlerine yazılan açık mektubun altına imza attı.
Arçelik, Unilever, Netflix, Volvo Cars, Iberdrola ve Natura&Co gibi isimlerin içinde yer aldığı imzacılar, enerjiden ulaşıma, modadan inşaata kadar çok çeşitli sektörlerde faaliyet gösteriyor.
“2025 yılına kadar fosil yakıtlara verilen sübvansiyonlar sonlandırılmalı”
Söz konusu şirketler, dünyanın en büyük ekonomilerini, gelişmekte olan ülkeler için yılda 100 milyar dolarlık iklim fonu oluşturma taahhüdünü yerine getirmeye, 2025 yılına kadar fosil yakıtlara verilen sübvansiyonları sonlandırmaya ve karbon fiyatlandırmasını başlatmaya çağırıyor.
G20 liderlerinin Roma’da yapacağı toplantıdan ve COP26 iklim görüşmelerinin başlamasından bir ay önce yayınlanan mektubun imzacıları, “İşletmelerimiz iklim eyleminin faydalarını kabul ediyor. Bugün alınacak doğru politika kararları, G20 genelinde yatırımların artmasını ve iklim krizine çözüm getirmeye yarayacak iş kararlarını teşvik etmeyi sağlayacaktır.” diyor.
“Yeni kömürlü santraller kurulmamalı”
İş liderlerinin yaptığı çağrılar arasında, gelişmiş ekonomiler için 2030’a, diğer ülkeler için 2040’a kadar kömürden elektrik üretiminin aşamalı olarak durdurulması ve yeni kömürlü termik santrallerin kurulması ve finansmanına derhal son verilmesi yer alıyor.
Mektubun hazırlık sürecini koordine eden We Mean Business Koalisyonu CEO’su María Mendiluce, “Hükümetlerin, iş dünyasının bugüne kadarki en büyük ve en iddialı politika eylemi çağrısını yaptığı bu mektuptan güç almaları ve iklim eylem planlarını hızlandırmaları çok önemli.” ifadelerini kullandı.
Hükümetler ve iş dünyası tarafından kararlılıkla uygulanacak eylemlerin, enerji sisteminin dayanıklı ve karbonsuz bir hale getirilmesi için önemli olduğuna dikkat çeken Mendiluce,
“Şirketlerin önümüzdeki ay boyunca imzalayabileceği mektup, ‘temiz enerjiye geçiş süreçlerinin hızlandırılmasını sağlamak için’ şirketlerin yüzde 100 yenilenebilir elektrik alımının önündeki engellerin kaldırılması da dâhil olmak üzere, ulaşımın elektrifikasyonu ve tüm sektörlerde yenilenebilir enerji kullanımının artırılması gibi eylemlerin hayata geçirilmesi çağrısında bulunuyor.” dedi.
Türkiye’de, birçok iş dünyası ve sanayi sektörü temsilcisinin desteklediği yeşil dönüşüm ve karbonsuz bir ekonomiye geçiş sürecinin, geçtiğimiz hafta Paris İklim Anlaşması’nın onaylanacağının açıklanmasıyla birlikte ivme kazanması bekleniyor.
Mektubun imzacıları arasında yer alan Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, “Gezegenimiz oldukça kritik bir dönüm noktasında. Bireyler, şirketler ve kamu kuruluşları olarak, daha yeşil ve sürdürülebilir bir gelecek için bugünden harekete geçmemiz gerekiyor. İklim krizi ile mücadelede, küresel sıcaklık artışını 1,5C ile sınırlı tutmak için 2030 yılına kadar küresel emisyonları yarı yarıya azaltmak ve daha çevreci iş modelleri tasarlamak zorundayız. Bu değişimin tek yolu ise doğru yatırımlarda bulunarak geleceğe yön verecek stratejiler geliştirmekten geçiyor.” ifadelerini kullandı.
Arçelik’in 2030 yılına kadar tüm global üretim tesislerimizde yüzde 100 yeşil elektriğe geçmek, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projeleri için 50 milyon dolarlık yatırım yaptığını açıklayan Bulgurlu,
“ Ayrıca solar çatı iş modelimizle enerji piyasasının dönüşümüne tam destek veriyoruz. Bu sürdürülebilir bir gelecek için koyduğumuz hedeflerimizden sadece biri – daha sürdürülebilir ve güçlü bir ekonomi için toplumun her bir parçasına örnek olacak ve değişimi tetikleyecek düzenlemelere ihtiyacımız var.” dedi.
We Mean Business Koalisyonu nedir?
We Mean Business Koalisyonu; 2030’a kadar emisyonları yarı yarıya azaltmak için iş dünyasını ve politikaları harekete geçirmek ve 2050’ye kadar tüm dünyada net sıfır ekonomiye geçişi hızlandırmak için çalışan ve kâr amacı gütmeyen yedi kuruluştan(BSR, The B-Team, CDP, The Climate Group, CERES, Avrupalı Şirketler Grubu CLG ve Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi) oluşuyor.