İngiltere, uzun zamandır beklenen Isı ve Bina Stratejisi’nin bir parçası olarak, 2035 yılına kadar yeni doğal gaz kombilerinin kurulumunu aşamalı olarak kaldıracağını açıkladı.
Bu strateji ile İngiltere, çoğunlukla evlerin yüzde 86’sında kullanılan doğal gazın sebep olduğu ve ülkenin toplam emisyonlarının yüzde 21’ini oluşturan binalarda ısıtma kaynaklı sera gazı emisyonlarını azaltmayı hedefliyor.
İngiltere Hükümeti, haneleri temiz ısıtma sistemleri kurmaya teşvik etmek için nakit yardımında bulunacak ve 450 milyon sterlinlik bir programı aracılığıyla, ev sahiplerine ısı pompaları için 5 bin sterlinlik bir hibe desteği sağlanacak.
Ancak bu plan üç yıl boyunca yalnızca 90 bin ısı pompasını sübvanse edeceği için yetersiz olmakla eleştirildi ve Hükümet’in 2028 yılına kadar yılda 600 bin kurulumu destekleme hedefinden çok uzak olduğu belirtildi.
Fosil yakıtlı kazanlardan uzaklaşmanın ülkenin fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltacağı, İngiltere ve Avrupa’daki gaz fiyatları hızla yükselirken tüketicileri koruyacağı belirtiliyor.
Avrupa Birliği’nde ise yalnızca yedi ülke fosil yakıtlı ısıtmayı aşamalı olarak ve yalnızca yeni binalar için devre dışı bırakma adımlarını açıkladı.
Regulatory Assistance Project (RAP) Yöneticisi ve Avrupa Direktörü Jan Rosenow, konuya dair yaptığı değerlendirmede,
“Bu stratejide birçok olumlu unsur var. İngiltere yeni fosil ısıtma sistemlerinin kurulumunu yasaklayan dünyadaki ilk ülke olarak, başkalarına da örnek olacak. Bu bir oyun değiştirici ve COP26’ya giden yolda önemli bir sinyal.
İngiltere’de ısı pompaları hala yeni bir doğal gaz kazanı kurmaktan daha pahalı. Hükümet, hanelere hibe sağlayacak ve bu yatırımı yapmalarına yardımcı olacak. Bu sayede maliyetler düşene kadar işe başlanmasına yardımcı olunacak.” dedi.