Portekiz, Pego isimli kalan tek kömür santralının planlanandan 10 gün önce kapanmasıyla beraber Avrupa’da kömür yakmayı durduran dördüncü ülke oldu. Ülke, 2017’de Bonn’daki COP23’te 2030’a kadar kömürden çıkmak için bir deklarasyon imzaladığında başlayan yolculuğunu böylece sonlandırıyor.
İklim Haber‘in aktardığına göre, Avrupa’da kömürden çıkış ivmesi artmaya devam ediyor, 21 ülke şu anda ya kömürsüz ya da kömürden çıkış planına sahip. Portekiz, kömürden çıkış sürecini hızlandırırken halihazırda kömürü tamamen terk eden Belçika, Avusturya ve İsveç’e katılıyor.
Europe Beyond Coal kampanya direktörü Kathrin Gutmann, “Portekiz, bir ülke bir kez kömürü bırakmayı taahhüt ettiğinde, aşamalı olarak çıkış hızının kaçınılmaz olarak nasıl hızlandığının mükemmel bir örneği. Yenilenebilir enerjiye geçişin faydaları o kadar harika ki, bir kez başladığında, kömürden mümkün olduğunca çabuk çıkmak mantıklı geliyor” dedi.
Kömürün korkunç ekonomisi ve iklim eylemi için halkın arzusunun, Avrupa’da daha hızlı aşamalı çıkışlara neden olduğunu belirten Gutmann, “Şimdiki zorluk, kamu hizmetlerinin kömürü doğalgaz veya sürdürülemez biyokütle ile değiştirme hatasına düşmemesini sağlamak.” ifadelerini kullandı.
Bununla ilgili olarak, Pego’nun sahibi Endesa, iklim değişikliğini hızlandıracak bir hareketle 682 MW’lık santralı odun peletleri yakmak için dönüştürmeyi düşünüyor. Ancak bu işlem de iklim değişikliğine katkıda bulunması nedeniyle eleştirildi.