Avrupa’da çimentodan çeliğe, gübreden kağıt fabrikalarına kadar enerjiyi yoğun olarak kullanan 11 sanayi kuruluşu yayınladıkları bildiride, Avrupa Birliği liderlerini enerji fiyatlarındaki hızlı artışa çözüm bulmaya çağırdı.
Bildiride, Avrupa’da dayanılmaz derecede yüksek enerji fiyatlarının, AB Yeşil Anlaşması hedeflerini gerçekleştirmek ve düşük karbonlu ekonomiyi güvence altına almak için tasarlanan önlemleri şimdiden baltaladığına dikkat çekildi.
“Kriz, karbonsuz yatırımların geleceğini tehlikeye atıyor”
Son aylarda enerji fiyatlarının 4-5 kat artarak yüksek seviyelere çıktığı, karbon fiyatlarının da yılın başından bu yana üç kat arttığı ifade edildi. Bu sebepler dolayısıyla çok sayıda endüstriyel enerji tüketicisinin fabrikaları kısmak veya geçici olarak kapatmak zorunda kaldığı açıklanırken, uygun fiyat sağlanmazsa karbonsuzlaştırmanın büyük bir zorluk haline gelebileceği riskinin altı çizildi. Bildiri şöyle devam etti:
“Devam eden durum, enerji yoğun sektörlerin Avrupa operasyonlarının rekabet gücünü ve kârlılığını ciddi şekilde etkiledi. Enerji maliyetleri, üretim ve faaliyetlerin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Bu nedenle, dayanılmaz derecede yüksek enerji fiyatlarının uzun süre devam etmesi ciddi kayıplara, Avrupalı şirketlerin yer değiştirmesine ve karbon kaçağının artmasına neden olabilir. Ayrıca kriz, karbonsuz yatırımların geleceğini ve Avrupa’daki mevcut düşük karbonlu projeleri tehlikeye atıyor. Dekarbonizasyon sorununun üstesinden gelmek için enerji yoğun endüstrilerin yatırımlarını güvence altına almak için hızlı eyleme ihtiyaç var. Uygun finansman sağlanmazsa karbonsuzlaştırma daha da büyük bir zorluk haline gelebilir.”
Bildiride, mevcut krizi ele almak, etkilenen şirketlerin bu durumun üstesinden gelmelerini ve Avrupa’da enerji geçişine yatırım yapmaya devam etmelerini sağlamak için AB düzeyinde acil eylemler yapılması gerekliliği ifade edildi. Aynı zamanda ani fiyat artışları önlemlerini içeren Emisyon Ticareti Sistemi Direktifi’nde reforma ihtiyaç duyulduğu da vurgulandı.