Hindistan’ın Tata Temel Araştırma Enstitüsü’ndeki (TIFR) Amar Kuman liderliğindeki ekip, pillerin içinde ışığa duyarlı bileşenlerin kullanımını araştırdı.
Araştırmacılar, güneş pillerinin zaman geçtikçe yeterli güneş enerjisini kullanma yeteneklerinin azalmasının üstesinden gelmenin gerekli olduğuna karar verdi.
Kumar ve meslektaşları, lityum da içerebilen ve sızdırmaz ve ortam koşullarında verimli çalışan bir güneş pili üretebilen yeni ışığa duyarlı malzemeleri keşfettiler. Bilim adamları, sıfırdan monte ettikleri güneş pilinin, simüle edilmiş güneş ışığına maruz kaldığında iyi çalıştığını bulguladı.
Bu bulguların ardından araştırmacılar, MoS2 ve MoOx’un lityum anotlarla birlikte çalışan ve akımın oluşmasına neden olan mekanizmayı ortaya çıkarmak için çalışmaya başladı.
Araştırmacılar yaptıkları açıklamada, “Bu güneş pili, ışığa duyarlı malzemenin ışıkla daha yüksek etkileşimini sağlarken, bir lityum iyon pili tamamen şarj etmek için optimum akım seviyelerinin üretilmesini henüz sağlayamadı.” dedi.