Elektrikli Ulaşım Platformu (Platform From Electromobility) tarafından yayınlanan ve Element Energy tarafından yürütülen proje kapsamında tüketicilerin elektrikli araca geçişini değerlendirdi. 7 ülkeden 14 bin tüketiciyi bir araya getiren araştırma, tüketicilerin üçte ikisinden fazlasının bir elektrikli araca sahip olduklarını veya satın almayı düşündüklerini ortaya çıkardı.
Geçtiğimiz Kasım ayında BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı’nda (COP26) “Sıfır Emisyonlu Araçlar için Glasgow Mutabakatı”na Türkiye de imza atmıştı ve 2040 yılına kadar sıfır emisyonlu araçlara geçileceğine dair taahhütte bulunmuştu.
Avrupalı tüketiciler elektrikli araç talep ediyor
Araştırmaya göre, 2025 yılına kadar elektrikli araçların Avrupa’da en çok talep edilen ulaşım biçimi olacağını görülürken, tüketicilerin satın alma kararında en önemli etkenin ilk maliyet olduğu ortaya çıkıyor.
Raporda aynı zamanda, elektrikli araçların fiyat paritesi içten yanmalı motorla çalışan araçlara ulaştığında, piyasanın hızla elektrikli araçlar lehine evirileceği belirtiliyor. Bu bulgular, Avrupa’daki otomobiller ve kamyonetleri kapsayan emisyon standartlarına ilişkin yeni düzenlemelerin önemini doğruluyor. Yeni binek otomobillerin ve minibüslerin saldığı emisyonlara yönelik hazırlanan ve önemli değişiklikler öngören bu yeni düzenlemenin, elektrikli araçların piyasadaki alımını desteklemesi öngörülüyor. Elektrikli Ulaşım Platformu, revize edilen mevzuatın, önemli ölçüde daha iddialı hedefler koyması ve tüketici talebini karşılamak üzere geçici hedefler belirlemesi gerektiğini belirtiyor.
Günümüzde şarj istasyonlarına erişim algısı, elektrikli araç talebine engel oluşturmuyor. Ancak çalışma, kamu şarj noktalarının devreye alınmasının hızla gerçekleşmemesi durumunda, elektrikli ulaşıma geçişin baltalanabileceğini gösteriyor.