Akdeniz İçin Birlik (UFM) Genel Sekreteri Nasser Kamel, Anadolu Ajansı’ndan Behlül Çetinkaya’ya UFM’nin çalışmaları ve Akdeniz’in kuzeyi ile güneyi arasındaki iş birliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
UFM’in Avrupa Birliği (AB) ile Akdeniz havzasında bulunan Balkanlar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden oluşan bir örgüt olduğunu söyleyen Kamel, Akdeniz’in dünya için geçmişte olduğu kadar gelecekteki önemine de işaret etti.
Avrupa’nın sıfır emisyon hedefi için komşularıyla iş birliği yapması gerektiğini belirterek, “Akdeniz’in güneyindeki ülkelerin Avrupa’nın ihtiyacı olan enerjinin 10 katını güneş enerjisiyle üretme potansiyeli var. Hem daha rekabetçi bir şekilde hem de geleneksel yöntemlerle üretilen enerjiden daha da ucuza. Sadece doğru yatırımları yapmamız lazım.” dedi.
Kuzey ile güney arasındaki bağlantının artırılması gerektiğini savunan Kamel, “Avrupa, sıfır emisyon hedeflerine ulaşmak istiyorsa komşularına bakmalı. İklim konusu da dahil olmak üzere bölgesel entegrasyon daha da önemli hale geliyor.” dedi.
Kamel, dünya ticaretinin yüzde 27’sinin Akdeniz havzasında gerçekleştiğini anımsatarak, “Yine dünya ticaretinin yüzde 50’sinden fazlası buradan geçerek hedefine ulaşıyor. Bölgenin önemli enerji kaynakları var. Dünyanın en önemli ekonomik bloklarından biri olan AB de bu bölgenin bir parçası.” dedi.
Kamel, iklim değişikliğinden dünyada en çok etkilenen bölgeler arasında Akdeniz’in geldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Bölgemiz dünyanın geri kalanından yüzde 20 daha hızlı ısınıyor. Deniz seviyesi, iklim değişikliği ve küresel ısınmaya bağlı olarak yükseliyor. Deniz kıyısı şehirler önemli sorunlarla karşı karşıya. Ayrıca Akdeniz’in kuzeyi ile güneyi arasında da ciddi bir fark bulunurken kuzey ya da güneydeki bazı ülkelerin de aynı bölgedeki başka ülkelerle arasında ciddi farklar bulunuyor.”
1 yorum
UFM, Akdeniz Birliği Genel sekreteri Nasser Kamel ‘e katılmamak mümkün değil . Türkiye Akdeniz bölgesiyle daha doğrusu Toroslarla ve Ege ile Avrupanın Almanya başta olmak üzere Hollanda , İsviçre ,Polonya ,Avusturya, ve diger devletlerin enrjisini tamamlayabilir .Şöyle ülkemizin bir köşesinden , Örneğin Güney Egeden( Denizli -Aydın – Muğla) çatılarda
2000 Mahallede asgari 50 şer çatıdan 100.000 Çatıda bunu başlatabiliriz. Yeterki, ilğililer bunun olabileceğini kanaat getirsinler. Her üç ilden Almanyada çalışmış binlerce vatandaşımız var , ikinci ve üçüncü nesillerinde Almanyadan destek vermeleriyle bir sinerji ye karşı enerji verilmiş olur. Bunu rahatlıkla koordine edebiliriz….