Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) ve BVG Associates iş birliği ile hazırlanan “Gelişmekte Olan Ekonomilerde Rüzgâr Enerjisinden Yeşil Geri Kazanım Fırsatlarının Yakalanması Raporu”, 2022-2026 yılları arasında bir grup gelişmekte olan ekonomide rüzgâr enerjisinin önünü açabilecek geniş ve büyük ölçüde kullanılmayan sosyoekonomik ve çevresel fırsatları vurguluyor.
Rapor, her biri COVID-19 nedeniyle belirli zorluklarla karşı karşıya olan, ancak yeşil kurtarma önlemleri altında hızlı ekonomik büyümenin kilidini açabilecek önemli ölçüde kullanılmayan rüzgâr enerjisi kaynaklarına sahip olan beş ülkeye – Brezilya, Hindistan, Meksika, Filipinler ve Güney Afrika – odaklanıyor.
Beş vaka çalışması, kamu politikasının önümüzdeki beş yıl içinde rüzgâr projelerinin dağıtımını hızlandırmak için temiz enerji geçişine doğru kaydığı bir yeşil kurtarma stratejisinin izlenmesinden kaynaklanacak bir dizi etkiyi ölçüyor. Bu yaklaşım, ülkelerin enerji ve iklim konusunda ilerlemelerini desteklemenin yanı sıra uzun vadeli iş yaratma, daha temiz hava, su tasarrufu gibi bir dizi sosyoekonomik faydayı gerçekleştirmelerini de sağlayacak.
Rapor, rüzgâr enerjisine özel yatırımı harekete geçirmek için net bir vizyonun ve politika taahhüdünün önemini göstererek, her ülke için özel politika ve düzenleyici tavsiyeler sunuyor.
2,23 milyon tam zamanlı istihdam
Raporda incelenen ülkelerde yeşil kurtarma önlemleri, 25 yıllık rüzgâr projeleri ömrü boyunca 2,23 milyon tam zamanlı eşdeğer işi ve yaklaşık 20 GW ek rüzgâr enerjisi kurulumunu içeriyor.
Rapora göre örneğin Brezilya, her zamanki gibi bir iş yaklaşımı yerine yeşil bir toparlanmayı tercih ederse, rüzgâr santrali ömürleri boyunca fazladan 575 bin istihdam yaratabilir. Ülke, bu yaklaşımı kullanarak ekonomiye milyarlarca brüt değer katabilir ve milyonlarca eve daha temiz enerji sağlayabilir. Tüm bunları yaparken de o zaman zarfında karbon emisyonlarında yüzde 40’tan fazla bir azalma görür.
Hindistan, bir rüzgâr santralinin ömrü boyunca (yaklaşık 25 yıl) fazladan 229 milyon metrik ton CO2e tasarrufu sağlarken aynı zamanda bir milyondan fazla yeşil iş yaratır.
Meksika, fosil yakıt üretimini değiştirerek tasarruf ettiği öngörülen karbon emisyonu eşdeğerini iki katından fazlasına çıkarabilir. Bu, rüzgâr santrallerinin ömrü boyunca yaklaşık dörtte bir milyon yeni iş yaratarak ve ekonomiye 3,5 milyar dolar brüt değer ekler.
Güney Afrika’da, COP26’da mutabık kalınan 8,5 milyar dolarlık bir finansman paketiyle başlatılan temiz kömür yolculuğu, iddialı bir yeşil toparlanmanın izlenmesi halinde 25 yılda ekonomiye fazladan 250 bin iş ve 10 milyar dolardan fazla brüt değer sağlayabilir. Bu aynı zamanda karbon emisyon eşdeğerinde muazzam düşüşlerin yanı sıra, 2026’dan itibaren yılda 50 milyon litreden fazla su tasarrufu sağlar.