Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yapılan değişiklikle, normal binalara göre enerji verimliliği daha fazla olan ve kullandığı enerjinin belirli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden “Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar (NSEB)” konseptine geçiş, aşamalı olarak zorunlu hale getirilecek.
Buna göre 1 Ocak 2023’ten itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalar enerji performans sınıfı en az ‘B’ olacak şekilde inşa edilecek. Ayrıca bu binaların kullandığı enerjinin en az yüzde 5’inin güneş enerjisi paneli, rüzgâr enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması zorunlu olacak.
Bu yapıların halen “C” olan asgari enerji performansının “B”ye çıkarılması ile ısı yalıtımında kullanılan yalıtım malzemesi kalınlıklarında da en az 2 santimetre artış yapılacak. Bu kapsamda asgari ısı yalıtım malzemesi kalınlıkları İstanbul’da 5 santimetreden 7-8 santimetreye, Ankara’da ise 6 santimetreden 8-9 santimetreye çıkacak. Ayrıca pencerelerin ısı yalıtım değerleri de iyileştirilecek.
1 Ocak 2023’ten itibaren projeleri buna göre hazırlanmayan binalara ruhsat düzenlenemeyecek.
“Türkiye bu önemli adımla, binalarda yenilenebilir enerji teknolojileri hedeflerini artıracak”
Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) Genel Sekreteri Yüksek Mimar Yasemin Somuncu, Avrupa Birliği’nde geçtiğimiz yıl itibarıyla tüm yeni binaların NSEB olma zorunluluğuna dikkat çekerek, pandemi etkisiyle üye ülkelerin kendi iç mevzuatlarını bitiremediğini belirtti. Her ülkenin nSEB tanımının ve hedeflerinin iklim ve yapı tipi farklılıkları nedeniyle değişiklik gösterdiğini söyleyen Somuncu, Türkiye için de uzun zamandır beklenen tanımın önemli bir adım olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
“Türkiye, bazı Avrupa Birliği üyeleri gibi konuyu EKB sınıflarına bağladı ve belirli büyüklükteki binalarda yenilenebilir enerji kullanımı için, zamana yayılacak şekilde, yüzdeler getirdi. Şu anda Avrupa Birliği’nde çok az ülkede en fazla U-değeri, birincil enerji tüketimi, karbon sınıfı gibi kavramlar ile nSEB tanımını belirleniyor. 19 Şubat 2022 tarihli Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine Dair Değişiklik Türkiye için çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum ve yakın zamanda nSEB tanımına daha farklı kavramların ve hedeflerin de dahil edileceğini ve binalarda yenilenebilir enerji teknolojilerinin kullanım hedeflerinin artırılacağını umuyorum. Pasif Ev Standartları’nda olduğu gibi Yenilenebilir Birincil Enerji Faktörü’nün de devreye sokularak en yoğun kent merkezlerinde de yenilenebilir enerji teknolojilerinin kullanımının da artırılacağını da umuyorum”.