TSE Başkanı Adem Şahin, Anadolu Ajansı’ndan Gülşen Çağatay’a yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ithalatında enerji ham maddelerinin maliyetinin ilk sıralarda yer aldığını belirterek, dünyanın fosil yakıtlara dayalı enerji kaynaklarından yeşil enerji kaynaklarına yöneldiğini söyledi. Türkiye’nin de enerjide dışa bağımlılığı en aza indirebilmek için yenilenebilir kaynaklara yöneldiğini aktaran Şahin, yerli üretim güneş modüllerinin ve ekipmanlarının, test, belgelendirme ve deneylerinin yapılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
“TSE olarak enerjinin temiz dönüşümüne katlı sağlamak için 2014’te Türkiye’nin ilk akredite laboratuvarını kurduk. Bu laboratuvarımız milli enerji politikamıza uygun olarak yerli üreticilerimizin bu alanda yaptığı üretimlerin test ve belgelendirilmesinde destek sunmaya devam ediyor. Güneş enerjisinin testi, belgelendirmesi gibi alt yapılar da kritik bir önem taşıyor.”
Sertifikalandırma süreci panel başına 5 ayı buluyor
TSE Fotovoltaik Modül Test Laboratuvarı Teknik Şefi Gökhan Durukan da TSE’nin milli standardizasyon alanında test hizmetleri sunduğunu aynı zamanda laboratuvarda Ar-Ge çalışmalarının yapıldığını anlattı.
Güneş enerjisi yatırımcıların ürünlerinin teknik şartların uygunluğu ile test edildiğini belirten Durukan, “Fotovoltaik panellerin zorlu iklimsel koşullara dayanıklılık testi laboratuvarımızda yapılıyor. Güneş enerjisi uygulamaları tarımdan binaya, güneş santrallerinden yol cephe uygulamalarına kadar hayatımızın içinde. Güneş enerjisi santralinin PV modül üreticilerimize santralimizde sertifikasyon sürecinde yurt dışına bağımlılığın önüne geçirip ülkemizde sertifikasyonları ve Ar-Ge testlerini yapmalarını sağlıyoruz.”
Durukan, 2014’te akredite olarak hizmet gösteren laboratuvarın bugüne kadar yaklaşık 25 bin yerli yabancı çeşitli teknolojilerde ürünleri test ettiğine işaret ederek, gelişen hücre teknolojisiyle PV modül yapısında güncel standartlarla test hizmeti sunduklarını kaydetti.
Sertifikalandırma sürecinin panel başına 5 ayı bulduğunu aktaran Durukan, şöyle devam etti:
“Mevsimsel etkilerin panel üreticilerinin sunduğu 25-30 yıl garanti süresince nasıl bir etki doğuracağı standartlar çerçevesinde test ediliyor. İklimlendirme kabinlerimizde sıcak-soğuk çevrimleri, mekanik yük testlerinde rüzgâr ve kar yüküne karşı dayanıklı. Fotovoltaik modüllerin üretim karakteristiğini belirlemek için solar simülatörümüzde güç karakteristiği ölçümleri, çatımızda endüstriyel çatı ve santrallerde elektriksel güvenlik testleri laboratuvarımızda gerçekleştiriliyor. Bir panel 21 testten geçiyor. Kısa zamanda belirleyici testlerle yatırımcıların yatırımlarını verimli ve sürdürülebilir yapmalarını sağlıyoruz. Bir PV modül üreticisi yaklaşık 5 aylık test sonucunda sertifikasını almaya hak kazanıyor. TSE milli standardizasyon konusunda yatırımcılarımıza test hizmetini sunuyor. Aynı zamanda burası bir Ar-Ge laboratuvarı. Yatırımcılarımızın da PV modül üreticilerinin de ürünlerinin istediklerini teknik şartların uygunluğunu kendilerine test ederek sunuyoruz.”