Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Hükümetlerin Temiz Enerji Girişimlerini Nasıl Desteklediğine ilişkin yayınladığı yeni bir raporda, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde temiz enerji girişimlerine olan farklı yaklaşımlarını inceledi.
IEA’ya göre artık enerji sistemlerini iyileştirmek ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için büyük fikirler olan küçük şirketlere sağlanan finansmanlar artıyor. Çeşitli ülkelerden ve farklı araştırma çalışmalarından gelen yeni teknolojilerle, enerji teknolojileri daha dijital, elektronik, tüketici odaklı ve modüler hale geliyor. Rapora göre, yeni kurulan şirketlerin yeni temiz enerji teknolojilerini piyasaya sürmelerine yardımcı olacak kamu sektörü desteği, 2015’te Paris Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana keskin bir şekilde arttı.
14 ayrıntılı ülke vaka çalışmasına ve 23 derinlemesine görüşmeye dayanan yeni analiz, hükümetlerin nasıl adım attığının altını çizerken, Şili, Hindistan, Fas ve Singapur, Kanada, Almanya, Norveç, İsveç, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri örneklerin yanı sıra paylaşılacak ilham verici politika tasarımlarına sahip.
IEA’ya göre, temiz enerji inovasyonuna yönelik genel hükümet desteği, net sıfır hedefleri ve pandemiden sonraki ekonomik toparlanmayı teşvik etme çabaları ile son yıllarda hız kazandı. Önümüzdeki dönemlerde ise yükselen fosil yakıt fiyatları ve enerji güvenliği endişeleri ile hükümetlerin temiz enerji inovasyonuna verdikleri önceliği daha da güçlendirebilir.