Japonya Başbakanı Kishida Fumio’nun 14. Hindistan-Japonya Yıllık Zirvesi için Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile görüşmesinin ardından, iş birliği alanlarını detaylandıran Hindistan-Japonya Temiz Enerji Ortaklığı bildirisi yayınlandı.
Bildirgede açıklandığı üzere Japonya ve Hindistan, temiz enerjideki iş birliklerini elektrikli araçları, pil depolarını ve yeşil hidrojeni kapsayacak şekilde genişletmeyi kabul etti.
Bildirgede yapılan açıklamaya göre, Hindistan ve Japonya’nın, hem sürdürülebilir ekonomik büyüme hedefine ulaşmak hem de iklim değişikliğini ele almak için güvenli ve istikrarlı bir enerji arzı sağlama konusunda çeşitli seçenekleri keşfetme ihtiyaçlarına ve her ülke için farklı yollar bulunduğuna dikkat çekildi. Bu kapsamda Hindistan 2070 yılına kadar net sıfır karbon emisyonunu hedeflerken, Japonya 2050 yılına kadar bu hedefe ulaşmak istiyor.
Açıklamada, “Her iki ülke de düşük karbonlu sektörlerden ve karbon emisyonlarını azaltmak için yeni teknolojiler ve iş modellerinden yararlanıyor” denildi ve bunun temiz ve sürdürülebilir kalkınma alanında ikili iş birliğini geliştirmek için muazzam bir potansiyel sunduğu belirtildi.
Bu ortaklık kapsamındaki iş birliğinin, 2007’de kurulan ‘Hindistan-Japonya Enerji Diyaloğu’ temelinde iki tarafça halihazırda üzerinde çalışılan çalışmalara dayanacağı ve karşılıklı yarar için iş birliği alanlarının önemli ölçüde genişleteceğine dikkat çekilirken, bu alanlar şöyle açıklandı: Elektrikli araçlar (EV), piller dahil depolama sistemleri, elektrikli araç şarj altyapısı (EVCI), güneş PV hücreleri dahil güneş enerjisinin geliştirilmesi, rüzgâr enerjisi, temiz kömür teknolojileri ve ayrıca yeşil hidrojen ve amonyak, LNG, biyoyakıtlar ve stratejik petrol rezervleri.
Anlaşmanın, Ar-Ge faaliyetleri, teknoloji transferi, eğitim, kapasite geliştirme ve düşük maliyetli alanlarda da uzun vadeli iş birliği sağlayacağı ifade edilirken, istihdam yaratma, inovasyon ve yatırımları destekleyerek temiz büyüme sağlayacağı da açıklandı.