Yeni bir Agora Energiewende çalışmasına göre, binalarda ve endüstride enerji verimliliğini ve yenilenebilir enerjiyi artırmaya yönelik uyumlu bir kriz çabası, AB’deki fosil gaz talebini önümüzdeki beş yıl içinde kalıcı olarak 1200 TWh azaltabilir.
Çalışmaya göre bu, AB’nin 2027 yılına kadar bugünün Rus gaz ithalatının yüzde 80’inden kaçınmasına ve LNG gibi alternatif kaynaklarla birleştirildiğinde bu ithalatın yüzde 100 oranında yer değiştirmesine olanak tanıyacaktır.
RePowerEU planı için önerilen öncelikli eylemler, enerji verimliliği, bölgesel ısıtma ve ısı pompası devrimi yoluyla binalarda 480 TWh fosil gaz kullanımını, özellikle düşük ve orta sıcaklıktaki ısı işlemlerinde elektrifikasyon yoluyla endüstride 223 TWh ve önümüzdeki beş yıl içinde sistem esnekliğini ve rüzgâr ve güneş enerjisini artırarak enerji sektöründe 500 TWh azaltabilir.
Çalışmaya göre bu tasarruflar, 2027 yılına kadar toplam gaz tüketiminde yaklaşık yüzde 32 oranında kalıcı bir azalma anlamına gelirken, bu süre içinde AB’ye gaz ithalatında 127 – 318 milyar avro arasında tasarruf sağlayacak.
Agora Energiewende, RePowerEU’nun sağlanması için kilit bir unsur olarak yeni bir AB Enerji Egemenliği Fonu öneriyor. Buna göre, 2027 yılına kadar 100 milyar avroluk bir başlangıç miktarına sahip olacak fon, yalnızca mevcut AB fonları tarafından karşılanmayan yatırım ihtiyaçlarını desteklemeli ve özellikle mali açıdan kırılgan Üye Devletleri desteklemelidir.
“Avrupa’daki binalar için bir ısı pompası devrimi gerekiyor”
Artelys, TEP Enerji ve Wuppertal Enstitüsü tarafından yapılan modellemeye dayanan Agora çalışmasına göre, binalar sektöründeki (konut ve üçüncül) fosil gaz tüketimi, mevcut 1400 TWh’den 2027 yılına kadar 480 TWh kadar azaltılabilir. Bu, mevcut gaz kazanlarının verimliliğini artırmak veya ısı pompaları ile değiştirmek, tesisatçıların eğitimine öncelik vermek, bina tadilatlarını daha verimli hale getirmek için hızla büyütmek ve daha fazla evi bölgesel ısı şebekelerine bağlamak gibi önlemlerle yapılabilir.
Çalışmaya göre, 15 yıldan eski gazlı ısıtma sistemleri hızlı bir şekilde ısı pompaları, bölgesel ısıtma ve sınırlı bir ölçüde biyokütle ile değiştirilirse, binalarda gaz kullanımı 2027 yılına kadar 312 TWh kadar büyük ölçüde azaltılabilir.
“Sanayide elektrifikasyon, 2027 yılına kadar en az 223 TWh gaz tasarrufu sağlayabilir”
Çalışma, sanayideki fosil gaz talebini 2027 yılına kadar en az 223 TWh azaltmanın mümkün olduğunu da ortaya koyuyor. Bu tasarrufları elde etmek için yapılacak eylemler arasında ısı pompalarının alımının hızlandırılması, doğrudan elektrifikasyonun yaygınlaştırılması ve düşük ve orta için hibrit RES-fosil yakıt sistemlerinin yaygınlaştırılması yer alıyor. Kısa vadeli tasarruf potansiyeli, endüstriyel gaz kullanımının yüzde 40’ını oluşturan düşük sıcaklıklı ısı uygulamalarında özellikle büyük oranda.
“Rüzgâr ve güneş enerjisini hızlandırmak, Avrupa’da enerji egemenliğini sağlamanın anahtarı”
Fit-for-55 paketinin yenilenebilir enerji parçaları, Avrupa’nın 2030 yılına kadar 427 GW kurulu rüzgâr enerjisi kapasitesine ve 383 GW kurulu güneş enerjisi kapasitesine ulaşmasını sağlayacak. RePowerEU, 480 GW rüzgâr ve 2030 yılına kadar 420 GW güneş enerjisi kapasitesi, 80 GW ek yeşil hidrojen üretimi için ayrılmış. Yeni hedefler, önümüzdeki sekiz yıl içinde kurulu kapasitenin 2,5 katına çıkarılması anlamına geliyor.
Avrupa genelinde mevcut dağıtım oranlarının çok daha düşük olması nedeniyle, acil ve kapsamlı bir zorlamaya ihtiyaç var. Karada ve denizde rüzgâr için önerilen artış, endüstrinin sunabilecekleriyle uyumluyken, pazar analistleri ve güneş enerjisi endüstrisi güneş için 2027 yılına kadar 600 GW’a kadar ulaşmanın mümkün olacağını belirtiyor.
Agora çalışmasına göre, güç sistemi esnekliğini artırmak, şebekelere yatırım yapmak ve doğrudan elektrifikasyon ile yeşil hidrojen üretimi arasında bir denge kurmak için AB yasalarını tam olarak uygulamak, önemli kaldıraçlar olarak görülüyor.
2022/23 kışına kadar fosil yakıt tüketimini azaltmak için acil önlemler
Agora çalışması ayrıca, 2022/23 kışına kadar fosil yakıt tüketimini azaltmak için alınabilecek bazı acil eylemleri de özetliyor. Bu kısa vadeli eylemler arasında enerji sektöründe, bölgesel ısıtmada ve binalarda yakıt değişimi, rüzgâr ve biyokütle enerjisi üretimini artırmak için kısa vadeli operasyonel verimlilik iyileştirmeleri ve yalıtım gibi düşük maliyetli enerji tasarrufu önlemlerine yapılan yatırımlar yer alıyor. Ayrıca AB, vatandaşları ve gazla ısıtan işletmeleri çeşitli yöntemlerle enerji tasarrufu yapmaya teşvik etmelidir; bunlardan biri, enerji tasarrufu potansiyelleri hakkında bilgilendirmek için bir iletişim kampanyasıdır.
Diğer bir eylem, endüstriyi düşük sıcaklıklı ısı uygulamalarında fosil gazdan tasarruf etmeye ve ikame etmeye teşvik etmektir. Agora Energiewende ve Prognos tarafından yakın zamanda yapılan bir analiz, yalnızca Almanya’da bu tür kısa vadeli önlemler kullanılarak fosil gazında 158 ila 262 TWh arasında tasarruf edilebileceğini tahmin ediyor.