Danışmanlık şirketi LCP’ye göre, yenilenebilir kaynaklar tarafından üretilen muazzam miktarda enerji, hidrojen üretmek için piller ve elektrolizörler gibi önemli ölçüde daha fazla enerji depolama teknolojisi olmadan on yıl içinde boşa gidebilir.
Dailymail’in haberine göre, İngiltere’nin elektrik şebekesi arz ve talep esasına göre çalışır ve bu nedenle sistemin çalışır durumda kalması ve elektrik kesintilerinin önlenmesi için dengede tutulması gerekir.
Haberde belirtildiği üzere analiz, talep edilenden daha fazla enerji üretilirse, boşa gideceğini öngörüyor. Bu, özellikle rüzgâr ve güneşi etkiler, çünkü kömür ve nükleerden farklı olarak, enerji üretimleri talebe göre komutla artırılamaz.
Şu anda İngiltere’de üretilen rüzgâr, güneş ve nükleer enerji, İngiltere’nin enerji talebini nadiren aşıyor. Ancak LCP, bu fazla arzın 2030 yılına kadar zamanın yüzde 53’ünde gerçekleşebileceğini tahmin ediyor.
Enerji depolama teknolojilerinde büyük bir genişleme olmadan, bu, tesis sahiplerinin üretimi kapatmaya zorlanmasıyla birlikte büyük miktarlarda yeşil elektriğin boşa gitmesine neden olabilir.
LCP’nin ortaklarından Chris Matson, The Times’a yaptığı açıklamada İngiltere’nin pil depolama, pompalı hidroelektrik santralleri ve elektrolizörler gibi teknolojilerin dağıtımını hızlandırması gerektiğini söyledi.
2021’de LCP, fazladan 20 GWh pil depolamasının, boşa harcanan rüzgâr enerjisi miktarını yüzde 50’ye kadar azaltabileceğini tahmin ediyordu.
Ayrıca 2025 yılına kadar İskoçya ve İngiltere arasındaki rüzgâr kesintilerinin tüketicilere yılda 1 milyar sterline mal olacağını ve bu rakamın muhtemelen artacağını tahmin ediyorlar.
Analiz, Büyük Britanya’nın 2020’de günlerin yüzde 75’inde rüzgâr gücünü azalttığını ve esas olarak ağ kısıtlamaları nedeniyle toplamda 3,6 TWh’den fazla rüzgâr gücünün kapatıldığını gösterdi.
Bu boşa harcanan rüzgâr enerjisi hacmi, bir yıl boyunca bir milyondan fazla eve elektrik sağlamak için yeterli.