Çoğu hidrojen hala doğal gazdan üretilirken, sera gazı üretiyor ve acilen yeşil hidrojen üretimine ihtiyaç var. Yeşil hidrojen, güneş ışığını kullanarak suyun hidrojen ve oksijene ayrışmasını sağlayan bir malzeme olan fotokatalist kullanılarak sudan üretiliyor.
Strathclyde Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma, güneş enerjisinin temiz ve yenilenebilir hidrojene dönüştürülebileceğini gösteriyor.
Alman Kimya Derneği dergisi Angewandte Chemie’de yayınlanan ‘İridyum yüklü bir partiküler konjuge polimer tarafından etkinleştirilen görünür ışık altında fotokatalitik toplam su bölünmesi’ çalışması, simüle edilmiş güneş ışığı altında bir fotokatalizörün kullanılmasının, uygun bir metal katalizör – bu durumda iridyum – ile yüklendiğinde suyun ayrışmasını kolaylaştırdığını öne sürüyor.
Bir yakıt hücresinde kullanıldığında, hidrojen, kullanım noktasında herhangi bir sera gazı salmaz ve üretim endüstrilerinin yanı sıra, nakliye ve nakliye gibi yakıt olarak kullanılabilecek sektörlerin karbondan arındırılmasına yardımcı olabilir.
Strathclyde’den Baş Araştırmacı Dr. Sebastian Sprick şunları söyledi: “Bildirilen fotokatalist, sudan hidrojen şeklinde depolanabilir bir enerji taşıyıcısı üretmek için enerjik olarak elverişsiz süreçler yoluyla güneş enerjisine erişebilir. Hidrojen daha sonra, tek yan ürün su olan bir yakıt hücresinde temiz bir şekilde elektriğe dönüştürülebilir. Fotokatalistler (polimerler), özellikleri sentetik yaklaşımlar kullanılarak ayarlanabildiğinden, gelecekte yapının basit ve sistematik optimizasyonuna ve aktivitenin daha da optimize edilmesine olanak tanıdığından büyük ilgi görüyor.”
Araştırmacılar, bir başka potansiyel avantajın, polimerlerin basılabilir olması ve tıpkı gazete basımı gibi ölçek büyütme için uygun maliyetli baskı teknolojilerinin kullanılmasına izin vermesi olduğunu söylüyor.