MIT Energy Initiative’in (MITEI) üç yıl boyunca hazırladığı “Enerji Depolamanın Geleceği” raporu, hükümetlere 2050 yılına kadar fosil yakıtları elektrik şebekelerinden çekmeleri için bir yol haritası sunmayı hedefliyor.
Rapor, yenilenebilir enerjinin nasıl depolanacağına odaklanırken, kömür veya petrol gibi fosil yakıtları, kullanım zamanı gelene kadar depolamak sorun değil, ancak güneş ve rüzgâr enerjisi için, güneş durduktan veya rüzgâr estikten çok sonra kullanılmalarına izin verecek depolama sistemleri hala geliştiriliyor.
Rapor, şu anda kapatılan fosil yakıt yakan enerji santrallerinin yenilenebilir enerjiyi ısı olarak depolamak için yeniden kullanılabileceğini öne sürüyor. Rapora göre, buhar jeneratörleri, enerji sisteminden karbonu çıkarmak için mevcut altyapıyı yeniden kullanarak, santrallerin fosil yakıtlı kazanlarını değiştirebilir.
Rapor ayrıca hidrojenin depolama için kullanımının büyük olasılıkla genel ekonomide ne ölçüde kullanıldığına bağlı olacağı sonucuna varıyor. Rapora göre, hidrojenin bu geniş kullanımı, hidrojen üretimi, nakliyesi, depolamasının gelecekteki maliyetleri ve hidrojen son kullanım uygulamalarındaki inovasyon hızı tarafından yönlendirilecek.
MITEI Bilim ve Teknoloji Müdür Yardımcısı ve raporun yazarlarından biri olan Robert Stoner, gelişmekte olan ülkelerin küresel karbonsuzlaştırma mücadelesinin önemli bir parçası olduğunu belirterek, “Çalışmamız, ekonomik kalkınma ve modernizasyondan ödün vermeden iklim liderleri olmak için önümüzdeki on yıllarda yenilenebilir kaynakların ve depolamanın azalan maliyetlerinden nasıl yararlanabileceklerini gösteriyor.” açıklamasında bulunuyor.