ABD’nin İklim Değişikliği Özel Temsilcisi John Kerry, İsviçre’nin Davos kasabasındaki Dünya Ekonomi Forumu kapsamında düzenlenen “Gezegenimiz ve İnsanları Korumak” başlıklı panelde konuştu.
Kerry, “Kimse Ukrayna’daki krizi bir anda eski tip altyapıyı (yeniden) inşa etmek için bahane olarak kullanabileceğine inanmamalı.” dedi. Hızlı bir şekilde yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlar yapılması yoluyla küresel ısınmanın 1,5 santigrat derece sınırının altında tutulabileceğini aktaran Kerry, “Burada doğru seçimler yaparsak tüm bu savaşları kazanabiliriz: Ukrayna konusunda yapmamız gerekeni yapabiliriz, iklim krizi konusunda yapmamız gerekeni yapabiliriz.” diye konuştu.
Kerry, Ukrayna’daki savaşın ardından artan enerji fiyatlarının, iklim krizine neden olacak fosil yakıtlara dönmek için bir açık kapı olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.
“Akdeniz dünyanın yeni enerji kaynağı olacak”
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendilerini doğal gazı kesmekle tehdit edemeyeceğini belirterek, “Eğer bunu yaparsa herkesten fazla kendisine zarar verecek. Rezervlerimiz var.” dedi.
Timmermans, diğer ülkelerden LNG ve boru hatları üzerinden daha fazla kaynak tedarik etmeye başladıklarını aktararak, “Aynı zamanda bu üretici ülkelere uzun vadeli bir ilişki sunuyoruz. Sadece fosil kaynaklar değil, geleceğin yeşil hidrojen enerji kaynakları anlamında bir ilişki sunuyoruz. Bu ülkelerin büyük çoğunluğu bununla ilgileniyor.” diye konuştu.
İleride Akdeniz havzasının çok büyük bir öneme sahip olacağına işaret eden Timmermans, “Akdeniz’in dünyanın yeni enerji kaynağı olduğunu göreceğinizi düşünüyorum. Bu yeşil hidrojen olacak. Avrupa, bunun bir parçası olacak. Afrika, bunun bir parçası olacak. Körfez, bunun bir parçası olacak. Bu son derece heyecan verici.” ifadelerini kullandı.
IEA Başkanı Birol, Davos’ta iklim hedeflerinin unutulmaması uyarısında bulundu
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol ise, “Enerji Görünümü; Krizin Üstesinden Gelmek” başlıklı panelde, enerji krizi ile iklim krizi arasında bir seçim yapmak zorunda kalınmaması gerektiğini söyledi. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın büyük ölçekli yeni bir fosil yakıt yatırımı dalgası oluşturabileceğini ancak iklim hedeflerinin unutulmaması gerektiğini bildirdi.
Son dönemde, gelişen ekonomilerin enerji güvenliğine öncelik vermesinin anlaşılır olduğunu belirten Birol, “Enerji fiyatlarının bu denli yükselmesine neden olan unsurlardan biri de sıcak hava dalgası ki bu iklim değişikliğinin bir sonucu. Bu sadece bir başlangıç.” diye konuştu.
Birol, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle uluslararası toplumun enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye çalıştığını ifade ederek, “Duruma karşı ilk tepkimizin ilave petrol ve doğal gaz tedarik etmek olmasını anlıyorum fakat bu tepkimiz, gelecek yıllarda fosil yakıt altyapısına bağlı kalmaya dayanmamalı.” değerlendirmesinde bulundu.
Küresel çapta temiz enerji ve enerji verimliliğinin önemli olduğuna işaret eden Birol, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, büyük ölçekli yeni bir fosil yakıt yatırımı dalgası için bir bahane olarak kullanılabilir. Bu yönde bir senaryonun gerçekleşmesi halinde, ilerleyen dönemde iklim hedeflerine ulaşılması yolundaki kapı sonsuza kadar kapanabilir.” dedi.
Hindistan’ın Petrol, Doğalgaz ve Şehircilik Bakanı Hardeep Singh Puri de dünyanın gerçek bir enerji kriziyle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Hindistan’ın etrafındaki 4-5 ülkede çok ciddi sıkıntı yaşanıyor. Dünyanın her yerinde birçok ülkede enerji krizi yaşanıyor.” dedi.
Bakan Puri, “Her sabah 60 milyon insanın benzin depolarını doldurmak için istasyonlara gittiği bir ülkeyiz. Yaklaşık 1,3 milyarlık nüfusu olan büyük bir ülkede enerji sıkıntısı olmadığından emin olmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.