Uluslararası Enerji Ajansı ‘nın (IEA) yayınladığı Afrika Enerji Görünümü 2022 raporu, enerji fiyatlarındaki artışların, Afrika ülkeleri için daha ucuz ve daha temiz enerji kaynaklarının ölçeğini hızlandırmanın aciliyetinin ve faydalarının altını çiziyor.
Afrika Enerji Görünümü 2022’ye göre, modern enerjiye erişimi iyileştirmedeki olumlu eğilimleri tersine çevirmek de dahil olmak üzere, çakışan krizler Afrika’nın enerji sistemlerinin birçok bölümünü etkiliyor ve Afrika’da bugün 25 milyon daha fazla insan pandemi öncesine kıyasla elektriksiz yaşıyor .
Aynı zamanda, Afrika iklim değişikliğinden dünyanın diğer bölgelerine göre daha şiddetli etkilerle karşı karşıya. Afrika, bugüne kadar dünyanın enerjiyle ilgili CO2 emisyonlarının yüzde 3’ünden daha azını oluşturuyor ve herhangi bir bölgenin kişi başına en düşük emisyonuna sahip.
Bu zorluklara rağmen rapor, küresel temiz enerji geçişinin, güneş enerjisi, diğer yenilenebilir kaynaklar ve iyi yönetilirse güçlü büyüme potansiyeli sunan kritik mineraller ve yeşil hidrojen gibi gelişmekte olan alanlar ile Afrika’nın ekonomik ve sosyal gelişimi için yeni umutlar taşıdığını ortaya koyuyor. Emisyonları azaltmaya yönelik artan uluslararası hedefler, azalan temiz teknoloji maliyetleri ve değişen küresel yatırım kalıpları arasında küresel enerji sektörü için yeni bir rota belirlemeye yardımcı oluyor. Afrika ülkeleri bu eğilimlerden yararlanmaya ve artan iklim finansmanı akışlarını çekmeye hazır.
IEA İcra Direktörü Fatih Birol, “Afrika, mevcut enerji krizinin altını çizdiği gibi, en küçük faydaları ve en büyük dezavantajları alarak fosil yakıta dayalı ekonomiden anlaşmanın ham ucunu aldı” dedi. Gelişmekte olan yeni küresel enerji ekonomisi, gelişimini desteklemek için güneş enerjisi ve diğer yenilenebilir kaynaklar için büyük potansiyel ve kritik mineraller ve yeşil hidrojende yeni endüstriyel fırsatlar ile Afrika için daha umut verici bir gelecek sunuyor. Afrika ve uluslararası toplum için acil ve mutlak öncelik, tüm Afrikalılara modern ve uygun fiyatlı enerji getirmektir ve yeni raporumuz, bunun bu on yılın sonuna kadar yıllık 25 milyar dolarlık yatırımla başarılabileceğini gösteriyor.”
Afrika Enerji Görünümü 2022, Afrika’nın enerjiyle ilgili tüm kalkınma hedeflerine zamanında ve eksiksiz olarak ulaşıldığı Sürdürülebilir Afrika Senaryosunu araştırıyor. Bu, 2030 yılına kadar modern enerji hizmetlerine evrensel erişimi ve tüm Afrika iklim taahhütlerinin tam olarak uygulanmasını içerir.
Afrika’nın birden fazla temiz enerji teknolojisi için kritik olan geniş maden kaynakları, yeni ihracat pazarları yaratmaya hazırlanıyor, ancak Afrika’nın kritik maden ihracatından elde ettiği gelirlerin 2030 yılına kadar iki katından fazla olmasıyla iyi yönetilmesi gerekiyor.
Afrika’nın gıda güvenliğini güçlendirecek olan gübreler için amonyak üretimine odaklanan bir dizi düşük karbonlu hidrojen projesi yürütülüyor. Afrika, zengin yenilenebilir kaynaklarını kullanarak hidrojen üretme potansiyeline sahip. 2030 yılına kadar günümüzün enerji talebi kadar uluslararası rekabetçi fiyat noktalarında üretilebilir.
Afrika’nın enerji ve iklim hedeflerine ulaşmak, bu on yılda enerji yatırımını ikiye katlamaktan daha fazlası anlamına geliyor. Bu, 2026’dan 2030’a kadar her yıl 190 milyar doları aşacak ve üçte ikisi temiz enerjiye gidecek.
Birol, “Çok taraflı kalkınma bankaları, hem enerji sektörünü geliştirmek hem de iklim değişikliğine uyum sağlamak için Afrika’ya finansal akışları artırmak için acilen harekete geçmeli. Kıtanın enerji geleceği, karada küresel destekle desteklenen daha güçlü çabalar gerektiriyor. 2022’nin sonlarında Mısır’da düzenlenen COP27 İklim Değişikliği Konferansı, Afrikalı liderlerin önümüzdeki yılların gündemini belirlemeleri için çok önemli bir platform sağlıyor. Bu on yıl, yalnızca küresel iklim eylemi için değil, aynı zamanda dünyanın en genç nüfusuna ev sahipliği yapan Afrika’nın gelecek on yıllarda gelişmesini sağlayacak temel yatırımlar için de kritik önem taşıyor.” açıklamasını yaptı.