Singapur Ulusal Üniversitesi’nin (NUS) Hidrojen Yenilikleri Merkezi, hidrojeni uygulanabilir bir yeşil enerji kaynağı yapacak çığır açan teknolojilerin yaratılmasına yardımcı olacak.
Straits Times’da yayınlanan habere göre, NUS Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Provost Profesör Ho Teck Hua, hem yeni merkezin hem de NUS’un – Singapur’un fosil yakıtlara bağımlılığını azaltma, karbon yakalama ve kullanım teknolojilerine odaklanan Yeşil Enerji Programının – üniversitenin azaltma için yenilikçi yollar bulma stratejisinin bir parçası olduğunu söyledi.
Güneydoğu Asya’da türünün ilk örneği olan merkez, 15 milyon doları devlet yatırım şirketi Temasek’ten bağış olmak üzere toplam 25 milyon dolarlık bir yatırım aldı.
Aynı zamanda NUS Yeşil Enerji Programını da kuran Profesör Liu Bin liderliğindeki merkez, rekabetçi bir hidrojen ekonomisi yaratmanın hem teknolojik hem de altyapısal zorluklarının üstesinden gelmek için “bütünsel bir yaklaşım benimseyecek”.
Mart ayında yayınlanan Energy 2050 Komitesi raporuna göre, düşük karbonlu hidrojen ithalatı da – şu anda ülkenin emisyonlarının yüzde 40’ını üreten – enerji sektörünü 2050 yılına kadar net sıfıra getirmenin uygun bir yolu olarak belirlendi.
İlk aşamada, merkez öncelikle depolama ve nakliye için hidrojen taşıyıcılarına ve ayrıca hidrojen için küresel tedarik zincirine odaklanacak.
Profesör Liu, The Straits Times’a verdiği demeçte, “Hidrojen boru hatları yoluyla ithal edilebilirken, bu yalnızca Malezya gibi ülkelerden kısa mesafeler için yapılabilir. Sıvılaştırılmış hidrojen çok enerji yoğundur ve yeni altyapı yatırımları gerektirir.”
Merkez, hidrojen taşımacılığına bakmanın yanı sıra, tedarik zinciri kesintileri durumunda Singapur’un enerji güvenliğini korumak için yerel olarak hidrojen üretmeye de hazırlanıyor.
Yeşil hidrojenin ulaşım ve elektrik gibi sektörlerde yakıt olarak kullanımını hızlandırmak için merkez, bu alanlardaki endüstriyel oyuncularla yakın iş birliği içinde çalışacak.