Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (HKUST) bilim insanları geliştirdikleri yeni bir hidrojen yakıt hücresinde, kullanılan platin oranını yüzde 80 oranında azalttı ve hücrenin dayanıklılık seviyesi açısından da rekor kırdı. Araştırma bulguları yakın zamanda Nature Catalysis dergisinde yayınlandı.
HKBTÜ Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümünden Prof. Minhua Shao liderliğindeki bir araştırma ekibinin geliştirdiği yeni katalizör, platinin düşük bir kısmına rağmen, normalde sadece 30.000 döngüden sonra yüzde 50’nin üzerinde bir düşüş gören mevcut katalizöre kıyasla, 100.000 döngü hızlandırılmış stres testinden sonra platin katalitik aktivitesini yüzde 97’de tutmayı başardı. Yeni yakıt hücresi başka bir testte de 200 saat çalıştıktan sonra herhangi bir performans düşüşü göstermedi.
Araştırmacılar bu olağanüstü performansın bir nedenini, yeni katalizörün, mevcut katalizörlerde yalnızca bir tane yerine, reaksiyon için üç farklı aktif bölgeye sahip olması olarak açıkladı. Buna göre, atomik olarak dağılmış platin, demir tek atomları ve platin-demir nanoparçacıkları içeren bir formül kullanan yeni karışım, reaksiyonu hızlandırır ve platinin kendisinden 3,7 kat daha yüksek bir katalitik aktiviteye ulaşır. Araştırmacılara göre, teorik olarak, katalitik aktivite ne kadar yüksekse, sağladığı güç de o kadar büyük olur.
HKBTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü de olan Prof. Shao, “Hidrojen yakıt hücresi, karbon nötr bir dünyaya ulaşma özlemimiz için gerekli bir enerji dönüşüm cihazıdır ve iklim değişikliğine karşı mücadelemizde kullanımını yaygınlaştırmaya ihtiyaç vardır. Araştırma bulgularımızın bu hedefi bir adım daha yaklaştırdığını görmekten mutluluk duyuyoruz. Hükümetin Yeşil Teknoloji Fonu sayesinde, katalizörü daha da iyileştirmeye ve onu yakıt hücreli araçlar ve diğer elektrokimyasal cihazlarla uyumlu hale getirmeye çalışacağız.” dedi.