İlk kez ABD’de geliştirilen CdTe güneş pilleri silikondan sonra dünyanın en yaygın ikinci fotovoltaik teknolojisi. ABD Enerji Bakanlığı (DOE), kadmiyum tellür (CdTe) güneş pillerini daha ucuz, daha verimli hale getirmek ve güneş pili ürünleri için yeni pazarlar geliştirmek için tasarlanmış 20 milyon dolarlık bir girişim olan Kadmiyum Tellür Hızlandırma Konsorsiyumu’nun başlatıldığını duyurdu. Toledo Üniversitesi, First Solar, Colorado Eyalet Üniversitesi, Toledo Solar Inc. ve Sivananthan Laboratories, Inc. tarafından yönetilecek olan konsorsiyum, yerli CdTe fotovoltaik malzeme ve modül üretimini genişletmeyi, yerli CdTe tedarik zincirini desteklemeyi ve ABD’nin rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan ABD Enerji Bakanı Jennifer M. Granholm, “Güneş, evlerimize ve iş yerlerimize güç sağlayan en ucuz enerji biçimlerinden biri olarak saltanatını sürdürürken, kendimizi Amerikalı işçiler tarafından inşa edilen bir güneş enerjisi geleceğine adadık. DOE, yerli üreticilere sürdürülebilir işler sağlarken ulusumuzun güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak için büyük bir fırsat sunan CdTe teknolojisinin geleceğini planlamak için önde gelen güneş araştırmacıları ve şirketleri ile ortak olmaktan gurur duyuyor.” dedi.
Yeni Kadmiyum Tellür Hızlandırma Konsorsiyumu, CdTe’yi daha ucuz, daha verimli ve küresel pazarda daha rekabetçi hale getirecek sürekli maliyet ve verimlilik iyileştirmeleri üzerinde çalışacak. DOE’nin Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL), konsorsiyum bir teknoloji yol haritası geliştirdiği, belirlenen hedeflere ulaşmak için araştırmalar yürüttüğü ve yerel CdTe tedarik zincirini zorluklar ve fırsatlar için düzenli olarak değerlendirdiği için bir kaynak, destek ve teknik analiz merkezi olarak hizmet verecek.