Ekonomiler ve ekosistemler için küresel olarak yenilenebilir enerjilere hızlı geçiş her zamankinden daha acil. Sera gazı emisyonlarını azaltmak ve enerji arz güvenliğini sağlamak için yenilenebilir enerjilere ve depolamaya dayalı bir sistem en iyi yol olurken, Avustralya İklim Konseyi emisyonları azaltmak için yenilenebilir kaynakların akıllı kombinasyonlarını kullanarak ilham veren ülkeleri derledi.
İsveç
İsveç, 2012’de planlanandan 8 yıl önce yüzde 50 yenilenebilir enerji hedefine ulaştı. Bu, ülkenin 2040’ta yüzde 100 yenilenebilir elektrik üretimi hedefi için doğru yolda olduğunu gösterirken, hedefe doğal kaynaklardan yararlanarak ulaştılar.
Kosta Rika
7 yıldan fazla bir süredir elektriğinin yüzde 98’ini yenilenebilir kaynaklardan üreten Kosta Rika, bunun için hidro, jeotermal, rüzgâr, biyokütle ve güneş enerjisinin bir kombinasyonunu kullanıyor. Hatta bazı yıllarda ürettikleri fazla gücü ihraç edebildiler.
İskoçya
2020’de İskoçya, elektrik ihtiyacının yüzde 97’sinden fazlasını yenilenebilir kaynaklardan üretti. 2011’de yenilenebilir enerji ulusal talebin sadece yüzde 37’sini oluştururken, İskoçlar için bir sonraki durak: 2045’e kadar net sıfır emisyon ve ısı ve ulaşım endüstrilerinin nasıl ele alınacağını araştırmak.
İzlanda
Hidroelektrik ve jeotermal gücün birleşimi İzlanda’nın elektrik ihtiyacının neredeyse yüzde 100’ünü sağlıyor. Aslında, jeotermal enerji 10 evden 9’unu ısıtıyor.
Almanya
Almanya’nın yeni Hükümeti, hükümetteki ilk 100 gününde kendi tanımladığı ‘onyıllardır en büyük enerji politikası reformunu’ belirledi. Bu kapsamda yenilenebilir enerji, 2030 yılına kadar yüzde 80 ve 2035 yılına kadar yüzde 100’e yakın hedeflerle merkezde yer alıyor. Yenilenebilir enerji, 2022’nin ilk yarısında gücünün yüzde 49’unu sağladı.
Uruguay
20 yıllık bir çaba, Uruguay’ın 2021’de tüm elektriğinin yüzde 98’ini yenilenebilir kaynaklardan üretmesini sağladı . Bunun büyük kısmı rüzgâr, güneş ve biyoyakıtlarla tamamlanan hidroelektrikten geliyor. Uruguay ürettiği yenilenebilir enerjiyi Güney Amerika’daki komşuları Arjantin ve Brezilya’ya ihraç edebiliyor.
Danimarka
Danimarka elektriğinin yarısından fazlasını rüzgâr ve güneş enerjisinden sağlıyor ve 2017’de elektrik tüketiminin yüzde 43’ü rüzgârdan sağlandı. OECD ülkeleri arasında kişi başına en fazla rüzgâr enerjisi üreten ülke, İskandinavya’nın en büyük rüzgâr çiftliği olan Kreigers Flak’a ev sahipliği yapıyor. 2021’de açılışı yapılan tesisin rüzgâr üretimini yüzde16 oranında daha artırması bekleniyor.
Çin
Dünyanın en büyük karbon yayıcısı olan Çin, rüzgâr ve güneş enerjisi üretiminde dünya lideridir. 2025 yılına kadar enerjisinin üçte birini yenilenebilir kaynaklardan üretmeyi hedefleyen ülke, aynı zamanda dünyanın en büyük yenilenebilir enerji yatırımcılarından biri.
Fas
Fas, güneş enerjisinde dünya lideri olmak için güneş kaynağı gücünden yararlandı. Artık dünyanın en büyük konsantre güneş enerjisi çiftliği olan Sahra Çölü’ndeki Noor-Ouarzazate kompleksine ev sahipliği yapıyor. Çiftlik 3 bin 500 futbol sahası büyüklüğünde ve Marakeş’in iki katı büyüklüğünde bir şehre güç sağlamak için yeterli elektrik üretiyor.
Yeni Zelanda
Yeni Zelanda’nın elektriğinin yüzde 84’ü şu anda yenilenebilir kaynaklardan geliyor. Yeni Zelanda, 2035 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir elektrik kullanmayı ve 2050 yılına kadar ‘karbon nötr bir ekonomiye’ sahip olmayı planlıyor .
Norveç
2016 itibarıyla, Norveç’teki elektrik üretiminin yüzde 98’i yenilenebilir kaynaklardan gelirken, hidroelektrik başta geliyor. 1800’lerin sonlarından beri nehirlerden ve şelalelerden gelen gücü kullanan ülke yıllar içinde karışıma termal ve rüzgâr enerjisini de ekledi.
1 yorum
iyi günler, Burda böle yazarken başka tarafta sanki Türkiye ilk onda gibi sunuyorsunuz. Hala o haberide kaldırmamışsınız.
21 ülkeni seçip içinden kıyaslama olmaz. dünyada 200 den fazla ülke var. kişi başı 2021 rakamlarına göre Türkiye ilk 100 civarında . lütfen aşağıdaki yanıltıcı haber, kaldırınız. Yoksa güvenirliğinize zarar veriyor.
https://temizenerji.org/2021/02/15/en-yuksek-yenilenebilir-enerji-oranina-sahip-10-ulke/?gclid=CjwKCAiAleOeBhBdEiwAfgmXf0GIhDWYQvNgiVKabIblXub_eqhI0J4lH3Oq9J92IaKinDWXDcQuPBoCxI0QAvD_BwE